'Federal Seçimler 2021'

Oy Kullanmak İsteyen Genç Kadına Engel: “Başörtüsüyle Oy Kullanamazsın!”

Almanya'da pazar günü gerçekleşen federal seçimlerde, bir seçim lokalinde oyunu kullanmak isteyen 21 yaşındaki Müslüman kadın, başörtülü olduğu gerekçesiyle oy kullanamayacağı söylenerek geri çevrildi.

Fotoğraf: Lois GoBe / Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Bergheim şehrindeki Astrid-Lindgren İlkokulu’nda Federal Seçimler için oyunu kullanmak isteyen 21 yaşındaki genç kadının oy kullanmasına başörtülü olduğu gerekçesiyle engel olunmak istendi. Seçim görevlileri buna gerekçe olarak ise, kadının başörtülü olması nedeniyle “Başörtüsü Yasası”nı ihlal etmesini öne sürdü.

“Oy Kullanabilmek İçin Başörtünü Çıkarmalısın”

Genç kadın bunun üzerine belediyeyi arayarak olayı aktardı. Bergheim Belediyesi seçim lokaliyle irtibata geçerek genç kadının oy kullanmasının önünde herhangi bir yasal engel olmadığını bildirdi.

Kadın olaya dair yaptığı açıklamada 26 Eylül Pazar günü saat 13:00’de sandık başına gittiğini, orada kendisine oy kullanmak için başörtüsünü çıkarması gerektiği ve bu şekilde oy kullanamayacağının söylendiğini aktardı. Genç kadın, “Ne yapacağımı bilemedim çünkü bu ifadeler karşısında gerçekten şok oldum” şeklinde konuştu.

Erkek seçim görevlilerinin kendisini başörtüsüz görmelerini istemediği için odadan çıkmaları hâlinde başörtüsünü çıkarmaya hazır olduğunu belirttiğini de aktaran genç kadın, “Ama odadan çıkmayı kabul etmediler. Ben de başörtümü çıkarmak istemedim ve sandık başından ayrıldım.” şeklinde konuştu.

Olayı bildirdikleri Bergheim Belediyesi’ndeki çalışanın bu olaya şaşırdığını aktaran genç kadın, ancak belediyenin seçim lokalini aramasının ardından oyunu kullanabildiğini aktardı. Tüm bu yaşananların ardından ise kendisine her şeyin “bir yanlış anlaşılma” olduğunun söylendiğini ifade etti. Ayrıca, kendisinden sonra oy vermek isteyen başörtülü başka bir kadının da oy kullanması engellenerek dışarı gönderildiğini belirten genç kadın, “Onu kapıda yakalamasaydım, onun da oy kullanmasına izin verilmeyecekti.” şeklinde konuşarak bunun bir sefere mahsus bir olay olmadığına dikkat çekti.

Belediye “Utanç Verici Olay” İçin Özür Diledi

Ne belediyeden ne sandık çalışanlarından bir özür veya açıklama gelmediğini belirten genç kadın meselenin kendisi için henüz kapanmadığını belirterek, “Ayrımcılıkla mücadele kuruluşlarına başvurdum ve etkilenen diğer Müslüman kadınlarla birlikte yasal işlem başlatmak istiyorum” dedi. Ayrıca Bergheim belediye başkanıyla irtibata geçerek olayın açıklığa kavuşturulmasını istediğini belirten genç kadın, gelecekte diğer kadınların da aynı şeyi yaşamak zorunda kalmamasını umuyor.

Olayın medyaya yansımasının ardından belediyeden yapılan açıklamada ise, genç kadından “utanç verici olay” için özür dilendiği belirtilerek, Belediye Başkanı Volker Mießeler’in (CDU)  genç kadınla belediyede bizzat bir görüşme gerçekleştirileceği açıklandı. Belediyeden yapılan açıklamada olayın İslamofobik, ırkçı veya ayrımcı bir arka planın ise doğrulanamadığı açıklandı.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler