Açık Cami Günü 25. Yılında: Camiler Ziyaretçilerini Ağırladı
Almanya genelinde camiler bugün Açık Cami Günü sebebiyle kapılarını ziyaretçilere açtı. Bu sene 25.’si gerçekleştirilen etkinliğin sloganı “Dünden Bugüne Camiler” oldu. Etkinliğe 1000'den fazla cami katıldı.
Almanya’da altı İslami cemaati bünyesinde bulunduran Almanya Müslümanları Koordinasyon Kurulunca (KRM) her yıl geleneksel olarak organize edilen “Açık Cami Günü” (TOM) etkinlikleri kapsamında, bu yıl da ülkedeki camiler gayrimüslim komşularına kapılarını açtı. Müslüman olmayanlara İslam’ı anlatmak ve diyaloğu geliştirmek amacıyla yapılan etkinlik çerçevesinde ülke çapında çeşitli programlar düzenlendi.
İki Almanya’nın birleşme günü 3 Ekim’de gerçekleştirilen etkinliklerin bu yılki teması, “25. Yılda Açık Cami Günü: Dünden Bugüne Camiler” oldu. Yaklaşık 1000 caminin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, camiler kapılarını ziyaretçilerine açarak, tanışma ve önyargıların giderilmesi için çeşitli programlar düzenledi. Etkinlik kapsamında binlerce kişi de camileri yakından tanıma fırsatı buldu.
“Arka Avlulardan Toplumun Merkezine”
Köln DİTİB Merkez Camii’nde sabah saatlerinde başlayan etkinliğe aralarında Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker’in de bulunduğu siyasetten ve halktan birçok ziyaretçi katıldı. Reker etkinlikte yaptığı konuşmada, karşılıklı anlayış, birlik ve beraberliğin önemini vurguladı.
Etkinliğin başlangıcında, Açık Cami Günü Çalışma Grubu” (TOM AG) Sorumlusu Ali Mete, Açık Cami Günü’nün sloganları hakkında genel bir bilgi verdikten sonra, cami cemaatlerinde gönüllü olarak çalışan kişilere teşekkür etti. Onlar olmadan Almanya’daki Müslüman yaşamının düşünülemez olduğundan bahseden Mete, TOM’un bu seneki sloganının camilerin değişim ve gelişimini görünür kılmak ile ilgili olduğundan bahsetti. Mete, bu değişimin uzun zamandır “Arka avlulardan çık ve toplumun merkezine yerleş” mottosuyla bağlantılı olduğuna vurgu yaptı.
“TOM Bir Başarı Hikâyesi”
KRM sözcüsü Erol Pürlü de, açılış konuşmasında camilerde yapılan değişikliklerin altını çizdi. Arka avlularda veya eski fabrikalarda yer alan ilk mescitlerin dışarıdan cami olarak tanınmasının mümkün olmadığını vurguladığı konuşmasında Pürlü, “90’lı yıllarda Müslüman göçmenlerin Almanya’da kalıcı olarak kalma kararları ile arka avlularda yer alan camileri daha görünür hâle geldi” dedi. Açık Cami Günü’nün, Almanya’daki Müslümanların ve camilerinin görünürlüğüne büyük katkı sağladığından bahseden Pürlü, bunun bir başarı hikâyesi olduğunu vurguladı.
DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, açılış konuşmasında camilerin gelişimini TOM’un geçmiş yıllardaki sloganlarından hareketle değerlendirdi. Türkmen, “Federal Cumhuriyetin 60. Yılı”, “Göç”, “Çevrenin Korunması”, “Dayanışma”, “Gençlik” ve bilhassa geçen seneki pandemi dönemi sloganı “Zor Zamanlarda Dinî Yaşam” sloganlarının, Müslümanların sadece toplumun merkezine yerleşmediğini, aksine her zaman toplumun merkezinde yer aldıklarını açık bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti.
İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici de, Açık Cami Günü’nün her yıl daha fazla geri bildirim aldığını ve TOM’un toplum tarafından fark edildiğini görmenin değerli olduğunu belirtti.
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier da Açık Cami Günü’nü Kutladı
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier da günün anlam ve önemiyle ilgili bir mesaj yayınladı: “Sizleri selamlıyorum ve 3 Ekim’de Almanya’nın birçok yerinde 25. kez Açık Cami Günü’nün gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyuyorum. Bu özel günde olduğu kadar yılın diğer birçok gününde de, ülke genelinde genç ve yaşlı cami topluluklarındaki kararlı kadın ve erkeklere, bağlılıkları için teşekkür ederim. Cami cemaatleri, insanların büyük bir sosyal bağlılık gösterdikleri ve her şeyden önce gönüllü çalışmalar gerçekleştirdikleri yerlerdir. Siz sevgili adanmış insanlar, inancınızı yaşamanın yanında birbiriniz ve içinde yaşadığınız çevre için bir şeyler yapıyorsunuz.”
Steinmeier, devamında, Müslümanların yaptıkların katkıları takdir ederek toplumun asli üyeleri olduğunu hatırlattı ve daha da aktif rol almaya çağırdı.
25 Yılda İki Milyonu Aşkın Ziyaretçi
Son 25 yılda etkinlik sayesinde iki milyonu aşkın insan bu şekilde bir araya geldi. KRM, etkinliğe katkı sağlayan camilere hitaben, “Hepiniz Almanya’da başarılı ve barış içinde bir arada yaşamaya önemli katkılarda bulundunuz.” şeklinde konuştu. KRM, TOM etkinliğinin böylelikle camilerin bir sembolü haline geldiğini ve pek çok insanın bunu katılım ve açıklığın bir parçası olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.
Önyargıların Üstesinden Gelmek
TOM’un 25. yıl dönümü için KRM ayrıca bir dergi yayımladı. Dergide, camide yaşam ve TOM’un katkısına ilişkin çok sayıda haberin yanı sıra yerel politikacılar, kilise temsilcileri, gönüllüler ve cami ziyaretçileriyle yapılan röportajlara yer verildi. Her yıl düzenlenen etkinliğin amacı, Müslümanların ve toplulukların birbirlerini tanımaları, önyargı ve yanlış algıların aşılması olarak özetleniyor. 1997’den beri 1000’den fazla cami, ilgili kişileri camilere davet ederek cami turları, konferanslar, sergiler, insanlarla tanışma fırsatları ve bilgi stantları sunuyor.