'Norveç'

Norveç Emniyeti: “Oklu Saldırganın Akıl Sağlığı Yerinde Değil”

Norveç emniyeti, 2 gün önce bir marketin yakınında oklu saldırı düzenleyen kişinin akıl sağlığının yerinde olmadığına dair güçlü deliller bulunduğu bildirildi.

Fotoğraf: @Atila Altuntaş - Anadolu Ajansı/ Değişiklikler: Perspektif

Norveç’in Kongsberg kasabasında, 2 gün önce bir marketin yakınında oklu saldırı düzenleyen Danimarkalı Espen Andersen Brathen’in, akıl sağlığının yerinde olmadığı, saldırıyı psikolojik sorunları nedeniyle yaptığına dair güçlü deliller bulunduğu bildirildi.

Polis Müfettişi Per Thomas Omholt, yaptığı basın toplantısında, 37 yaşındaki Espen Andersen Brathen’ın 5 kişiyi öldürdüğü oklu saldırının altında psikolojik nedenlerin yattığına dair güçlü deliller tespit ettiklerini söyledi. Omholt, saldırganın çok sayıda kişiyi okla vurduğunu, 3 kişinin ciddi yaralandığını, yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığını kaydetti.

Soruşturmanın tüm hızıyla devam ettiğini aktaran Omholt, “İlk incelemelerimizde saldırganın akıl sağlığı yerinde değil ve psikolojik sorunları var, saldırıyı da çok önceden planlamış. Saldırı sonrası ok ve yaydan başka bir silah daha ele geçirdik. Üçüncü silahı soruşturmanın selameti için şimdi açıklamıyorum. 50 görgü tanığı var bunların da ifadelerine başvuruyoruz.” ifadesini kullandı. İsveç devlet televizyonu SVT’nin haberine göre, saldırganın uyuşturucudan ve anne ve babasını ölümle tehditten sabıkası bulunuyor.

Oklu Saldırıda Terör Şüphesi

Olayın hemen sonrası ok ve yayla 5 kişiyi öldüren 37 yaşındaki Danimarkalı Espen Andersen Brathen ile ilgili bütün bilgileri gizleyen Norveç makamlarının failin Müslüman olma ihtimali bulunduğunu paylaşarak, İslamofobik bir tavır sergilemesi eleştirilere neden olmuştu. Emniyet, yaptığı açıklamada “Söz konusu kişide daha önce de onunla radikalleşmeyle bağlantılı sorunlar nedeniyle temasa geçildi. Bu olayın bir terör saldırısı olabileceği ihtimalini de göz önünde bulunduruyoruz.” ifadelerinde bulunmuştu.

Polis Müfettişi Per Thomas Omholt tarafından daha sonra yapılan açıklamada ise “Saldırganın İslam’ı seçtiği bize söylendi. Elimizdeki önemli bilgilere göre, saldırganın İslam’a geçmesi ciddi değil. İslam’ın kurallarını takip etmediği ve uygulamadığı için böyle bir sonuca vardık. Bundan dolayı da saldırganın din için bu saldırıyı yaptığı üzerinde durmuyoruz.” dedi. Saldırganın psikolojik sorunlarından dolayı bu eylemi yaptığı yönünde soruşturmanın devam ettiğini belirten yetkililer, saldırganın bir psikiyatride tedavi altına alındığını söyledi.

Saldırıda Ölenlerin Kimlikleri Belli Oldu

Polis Müfettişi, basın toplantısında, 37 yaşındaki Espen Andersen Brathen’ın öldürdüğü 5 kişinin ismini açıkladı. Omholt, kurbanların 52 yaşındaki Andrea Meyer, 56 yaşındaki Hanne Merethe Englund, 75 yaşındaki Gunnar Erling Sauve, 75 yaşındaki Liv Berit Borge ve 78 yaşındaki Gun Marith olduğunu bildirdi.

Ne Olmuştu?

Saldırgan, 13 Ekim’de yerel saatle 18.13’te Kongsberg kasabasında bir marketin yakınında bulunanlara oklu saldırı düzenlemiş, saldırıda 5 kişi hayatını kaybetmiş, 3 kişi yaralanmıştı. Olaydan yarım saat sonra polis tarafından yakalanan saldırgan tutuklanmıştı. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler