Cumhurbaşkanı Zeman’ın Yetkilerinin Kaldırılması Kararlaştırıldı
Çekya’da tedavi gören Cumhurbaşkanı Milos Zeman’ın görevini yerine getiremeyecek durumda olduğunun açıklanması üzerine, Senato’nun Anayasa Komitesi, oy birliğiyle yetkilerinin kaldırılmasına karar verdi.
Çekya Senatosu Anayasa Komitesi, sağlık sorunları nedeniyle görevini yapmaya elverişli olmadığına ilişkin doktor raporu üzerine, Cumhurbaşkanı Zeman’ın yetkilerinin kaldırılmasını oyladı. Anayasa Komitesi üyeleri, Zeman’ın yetkilerinin kaldırılmasını oy birliğiyle kabul etti.
Senato ve Parlamentoda Oylama Yapılacak
Çekya Senatosunun 66. maddesinde bir cumhurbaşkanının ciddi nedenle görevini yerine getirememesi durumunda yetkilerinin kaldırılabileceği belirtiliyor. Bu nedenle söz konusu maddenin yürürlüğe girebilmesi için iki meclisli ülkede önce senatoda, daha sonra parlamentoda oylama yapılacak. Zeman, 10 Ekim’de doktorlarının tavsiyesi üzerine Prag’daki Askeri Üniversite Hastanesine kaldırılmıştı. Senato Başkanı Milos Vystrcil, doktorların hazırladığı rapor doğrultusunda Zeman’ın görevini yapmaya elverişli olmadığını, dün kamuoyuyla paylaşmıştı.
Çekya’da Hükûmeti Kurma Görevinin Kime Verileceği Belirsiz
Çekya’da 8-9 Ekim’de düzenlenen genel seçimlerin sonucu, beklenenin aksini ortaya koydu. İktidardaki Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO), yüzde 27,17 ile en fazla oy alan parti olsa da seçimlerin galibi üç partinin birlikte kurduğu muhalefet iktidarı (Spolu) oldu. Cumhurbaşkanı Milos Zeman’ın daha önce açıkladığı üzere, hükûmeti, tek başına en çok oyu olan partiye vermesi bekleniyor. Ancak ANO, parlamentoya giren aşırı sağcı Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi (SPD) ile anlaşması durumunda bile hükûmeti kurmaya gerekli olan çoğunluğu sağlayamıyor. 200 sandalyeli meclisin 108 sandalyesini birlikte kazanan muhalefet ittifakı, hiçbir şekilde ANO ile görüşmeyeceğini açıkladı. Bu nedenle, Cumhurbaşkanı Zeman’ın, hükûmeti kurma görevini, seçimin galibi muhalefet ittifakına değil de ANO lideri Başbakan Andrej Babiş’e vermesi durumunda ülkede uzun süre siyasi belirsizlik olacağı öngörülüyor. (AA)