'2022 Fransa Seçimleri'

Fransa’da Halkın Büyük Kısmı Göçü Tehdit Olarak Görüyor

Fransa'da olası cumhurbaşkanı adaylarından Eric Zemmour'un söyleminin merkezinde yer alan göç ve göçmen karşıtlığı, giderek yayılıyor. Halkın büyük kısmı göçü tehdit olarak görüyor.

Fotoğraf: Shutterstock.

Fransa’da halkın üçte ikisi, Müslüman ve Afrika ülkelerinden gelen göçler nedeniyle “beyaz, Avrupalı ve Hristiyan” nüfusun “yok olma tehdidi altında” olduğunu düşünüyor. Harris Interactive adlı araştırma şirketinin gerçekleştirdiği seçim anketi çalışmasına katılanların yaklaşık yüzde 60’ı böylesi bir “yok olma” senaryosunun “kesinlikle” ya da “muhtemelen” gerçekleşeceği fikrine sahip.

Aynı zamanda Nisan 2022’de cumhurbaşkanı seçimini araştıran anketörler, göçle ilgili sorularını katılımcılara seçimle ilgili tercihlerini sormadan önce yöneltti. Mevcut şu an Emmanuel Macron’un, iki aşırı sağ adaya (Marine le Pen ve Eric Zemmour) karşı yarışması bekleniyor.

Fransa’da “Büyük Yer Değiştirme”

Kamuoyu araştırmalarında olası adaylığı halinde ivme kazandığı gözüken ve bir televizyon şahsiyeti olan Zemmour’un söyleminin merkezinde, Renaud Camus tarafından öne sürülen “Büyük Yer Değiştirme” (İng. Great Replacement) fikri yer alıyor. Bu “teori”ye göre, Hristiyan medeniyetini küresel kapitalistler tarafından yürütülen bir komplo çerçevesinde Afrika’dan gelen Müslüman göçü kullanılarak kasıtlı olarak yerlerinden ediliyor.

Camus’nün iddialarına dayalı olarak seçmenlere sorulan soru şuydu: “Bazı insanlar bir ‘büyük yer değiştirme’den bahsediyorlar. Onlara göre, Kuzey Afrika ülkelerinden gelen siyahi ve Müslüman göçünün ardından beyaz, Avrupalı ve Hristiyan nüfus yok olma tehdidi altında. Böyle bir olgu görüyor musunuz?”

Fransız halkının yüzde 61’i bu olayın Fransa’da olabileceğine inandığını ve yüzde 27’si de gerçekleşeceğinden ’emin’ olduğunu söyledi. Katılımcıların sadece yüzde 39’u bunun “muhtemelen” veya “kesinlikle” olmayacağını söyledi. Konuyla ilgili yöneltilen bir sonraki soruda, katılımcılara “Büyük Yer Değiştirme” endişe duyup duymadıkları soruldu. Yüzde 67’lik çoğunluk endişe duyduğunu belirtirken, yüzde 33’lük kesim endişelenmediğini dile getirdi.

Siyasi Partilere Göre Değişkenlik

“Büyük Yer Değiştirme”nin olacağını düşünenler, tüm yaş gruplarına ve cinsiyetlere göre eşit dağılımlı bir durumda. Siyasi yönelimlere bağlı olarak cevaplarda değişkenlikler gözlemlenmekte. Le Pen’in lideri olduğu Ulusal Birlik Partisi (RN) destekçilerinin yüzde 90’ı bu iddiaya inanırken, Yeşiller Partisi seçmenlerinde bu oran yüzde 30’da.

Cumhurbaşkanı Macron’un seçmen kitlesi açısından bakıldığında kendisi için sıkıntı bir durum söz konusu. Macron’un lider olduğu Cumhuriyetçiler Partisine (LR) destek verenlerin yüzde 52’si bu iddianın gerçekliğine inanıyor.

Fransa’da Yaklaşan Cumhurbaşkanı Seçimi

Göç konusu ve bunun Fransız ulusal kimliği üzerindeki etkisi, yaklaşan seçimlerin ana teması haline geleceğe benziyor. Aynı zamanda, henüz adaylığını ilan etmeyen Zemmour’un Macron’a karşı seçimin ikinci turunda yarışma şansını Le Pen’in elinden alması da olası gözüküyor.

Köşe yazılarında ve televizyon programlarında savunduğu İslam ve göç karşıtı görüşleri ile ünlü bir isim haline gelen Zemmour, gelecek yılın nisan ayında yapılacak seçim öncesinde bazı kamuoyu yoklamalarında Le Pen’den daha yüksek oy alıyor.

Zemmour’un Söylemleri

Le Pen, 2017’deki seçimin ikinci tur oylamasında Macron’a yenilmişti. Bu seçimde daha ciddi bir aday profili çizmek isteyen Le Pen merkez siyasete yönelirken, aşırı sağdan Zemmour’a destek sızdırıyor gibi görünüyor. Buna karşılık, Zemmour açıkça siyasi yelpazenin aşırı sağ kanadında yer alıyor.

Zemmour çokça dillendirdiği bir başka göçmen karşıtı söylemi ise Paris’teki banliyölerinin birkaç on yıl sonra nüfusun çoğunluğunu oluşturacak geniş aileli Müslüman göçmenler tarafından “sömürgeleştiriliceği”. İstatistikçiler bu argümanın temelinde çok sayıda maddi hata olduğunu söylese de, anketler iddialarının seçmenlerde yankı bulduğunu ortaya koyuyor.

Zemmour, ayrıca, bir yayın sırasında Fransa’nın Müslümanlar tarafından “işgal edildiğini” ve onlara bir ültimatom vermesi gerektiğini belirtmek de dahil olmak üzere, iki ayrı nefret suçundan mahkum edilmişti. Zemmour’un sloganı “İslam ile Fransa arasında seçim yapın.” şeklindeydi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler