"Almanya"

Tramvayda Suriyeli Genci Darbeden Irkçı Saldırgana Hapis Cezası

Almanya’nın Erfurt Şehrindeki Tramvayda bir Suriyeli gence saldırmaktan yargılanan sanık, yaralama, zorlama ve mal tahribatı suçlarından dört yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı.

Fotoğraf: Shutterstock / S-F

Erfurt Bölge Mahkemesi Başkanı sanığa “Orada medeni cesarete sahip bir kadına denk geldiğiniz için şanssızdınız.” dedi. Olay yerinde çekilen ve saldırıyı saniye saniye kaydeden video görüntüleri ülke çapında sosyal medya kanallarında hızla yayılmış ve büyük tepki çekmişti. Görüntülerde saldırının çok ağır ve ırkçı sebeplerle gerçekleştiği görülüyordu. Mahkeme, 41 yaşındaki zanlının olay yaşandığında henüz 17 yaşında olan Suriyeli genci 2o21 Nisan ayında “insanlık dışı” bir şekilde kafasını hedef alan tekmelerle darbettiğini kanıtladı.

Zanlı davanın başında gerçeği itiraf etmiş ve özür dilemişti. Ancak, hem zanlının kendisi hem de avukatı, saldırının ırkçı nedenler ile yapıldığını inkâr etti. Sanık avukatı ayrıca saldırının zanlının alkol ve uyuşturucu kullanımından kaynaklanan “artan saldırganlık arzusundan” dolayı gerçekleştiğini ve Suriyeli gencin kışkırtmasının söz konusu olduğunu iddia etti.

Hâkim: “Hiçbir Kışkırtma Yok”

Hâkim, zanlının özrünü kabul etmekle birlikte hukukun temsilcileri olarak bu tarz eylemleri hafife alamayacaklarını belirtti. Suriyeli gencin ise karşı tarafı kışkırtmadığının “açıkça ortada” olduğunu vurguladı. Hâkim, mağdur genç için “hiçbir yanlış davranışı olmadı” ifadelerini kullandı.

Savcı ilk olarak, beş yıl üç ay hapis cezası talep etmişti. Fakat, savcılığın açtığı davaya müdahil olan sivil bir davacının avukatı, Cumhuriyet savcısının talebini uygun bulurken, savunma tarafı ise savcılığın talebini yüksek buldu ve uygun ceza olarak bir yıl hapis ve 3 bin avro tutarında bir tazminatın yeterli olacağını savundu.

Mahkeme ise zanlının 4 yıl 9 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Bunun yanı sıra zanlı mahkeme masraflarını karşılayacak ve mağdura 5 bin avro tazminat ödeyecek.

Fail Temyize Gitmek İstiyor

Cumhuriyet savcısı çıkan karardan memnun kaldığını belirtirken, kararın henüz yasal olarak bağlayıcı olmadığı kaydedildi. Kararın açıklanmasından kısa bir süre sonra, savunma avukatı temyize gideceğini açıkladı. Hakim dava sonunda, “Bu sadece tek seferlik – ilk ve son kez – olmasını dileyeceğim bir eylem.” diyerek, durumun insanların tereddüt etmeden tramvaya binemeyecekleri bir hâle gelmemesi gerektiğini ifade etti. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler