'Avrupa'da Camiler'

“Camiler Avrupa’da İş Kurma İmkanlarını Artırıyor”

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, Avrupa'daki camiler yeni işletmelerin kurulmasını ve İslam ile ilgili ticari faaliyetleri teşvik ediyor. 

Fotoğraf: Perspektif.

Journal of Islamic Marketing (Tr. İslami Pazarlama Dergisi) adlı dergide Kasım 2021’de yayınlanan bir araştırmaya göre, Avrupa’daki camiler İslami mağazaların çoğalmasına katkıda bulunarak ticari faaliyetleri canlandırıyor.

Camiler ve Bulundukları Çevre

“Camilerin Mekanları Önemli mi? Avrupa Bağlamında Camiler ve İslami Dükkanlar” başlıklı çalışma, camilerin kentsel mekanlarda yeni işletmelerin yaratılmasında önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Makalenin yazarları Mohamed El Boujjoufi, Ahmed Mustafa ve Jacques Teller camilerin konumu ile kafelerin, restoranların ve yarı düzenli ticari faaliyetlerin çoğalması arasında güçlü bir ilişki olduğunu söylüyor.

Araştırma konusuna yönelik bir keşif çalışması niteliğinde olan bu makale, esas olarak, Avrupa’daki kentsel peyzajlara odaklanıyor: Camilerin, Müslüman toplulukların merkezinde dil okullarının, kütüphanelerin, restoranların ve pazarların yaratılmasını da tetiklediğini tespit ediyor.

Camilerin bulunduğu mahalle ve bölgelerin demografileri inceleyen çalışma, Avrupa’daki Müslüman toplulukların kurdukları ilk camilerin ticari faaliyetlerin çoğalmasıyla ilişkili olduğunu gösteren önceki çalışmaların bulgularını da doğruluyor.

Müslüman Nüfusun Arttığı Avrupa

Bazı tahminlere göre Müslümanlar, Avrupa’nın toplam nüfusunun %5’lik bir azınlığını oluşturuyor. Nüfus tahminlerine, Avrupa’daki Müslümanların sayısının önümüzdeki on yılda iki katına çıkabileceği ön görülüyor.

Avrupa’daki Müslüman topluluklar, Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerinde artan siyasal ve ekonomik istikrarsızlıkların tetiklediği sığınmacı akınlarıyla önemli ölçüde genişledi. Kitlesel göçlerin odağındaki Almanya ve Fransa gibi Batı Avrupa ülkelerinde göç, seçimler de dahil olmak üzere sosyal ve siyasi dinamiklerde giderek daha belirleyici bir faktör hâline geliyor ve buna bağlı olarak  birçok kamusal tartışmanın ve karşıtlığın konusu oluyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler