AB Sınırlarında Yaklaşık 160 Bin Yasa Dışı Geçiş Tespit Edildi
Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi FRONTEX, 2021 yılında yapılan yasa dışı geçişlerin önceki yıllara göre arttığını açıkladı.
Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi FRONTEX, Birlik ülkelerine yapılan yasa dışı sınır geçişlerinin sayısının 2021 boyunca yaklaşık yüzde 70 oranında arttığını ve dış sınırlarındaki göç durumunun endişe verici olmaya devam ettiğini açıkladı. Yapılan hesaplamalara göre 2021’in ilk 10 ayında yaklaşık 160 bin yasa dışı geçiş gerçekleşti.
Doğu, Batı Balkan ve Orta Akdeniz rotalarında ve Kıbrıs’ta 22 bin 800 yasa dışı geçiş noktası tespit edildi. FRONTEX’in paylaştığı verilere göre Batı Akdeniz’de tespit edilen geçişler azaldı.
Ekim ayındaki yasa dışı geçişlerde, geçen yıla göre yüzde 30’luk bir artış söz konusu. Pandemi şartlarına bağlı kısıtlamaların olmadığı 2019’a kıyasla artış oranı ise yüzde 18.
2021’e Özgü Bir Artış: Belarus-Polonya Sınırı
Frontex’in paylaştığı ön verilere göre, Belarus’tan gelen ve içinden geçen göç akışı nedeniyle, AB Doğu sınırında önceki yılın 15 kat üzerinde yaklaşık 8 bin yasa dışı sınır geçişi yaşandı.
AB’nin Belarus sınırı, 2021’deki göç akışından en çok etkilenen bölge oldu. Göçmen geçişleri, temmuz ayında tarihi rekor seviyeye ulaştıktan sonra (3200’ün üzerine çıkarak) sonraki aylarda 600 seviyesine indi.
AB ile Belarus rejimi arasındaki üst düzey sürtüşmeler devam ediyor. Belarus’a komşu AB ülkeleri, olağanüstü hâl koşulları içerisinde sınır kontrol önlemlerini önemli ölçüde güçlendirdi. Artırılan önlemler, ekim ayında Belarus’tan büyük ölçekli akışların gelmesini engelledi.
Batı Balkanlar’daki Geçişler
Batı Balkanlar rotasında yalnızca ekim ayında 9 binden fazla sınır geçişi kaydedildi. Bu rakam, 3 bin816 geçişin tespit edildiği 2020 yılına kıyasla yüzde 140’lık bir artışa tekabül ediyor.
2019 yılında tespit edilen geçiş sayısı ise sadece 1003’tü. 2 yıl öncesine göre yüzde 810 oranındaki bu artış, Batı Balkanlar rotasını düzensiz göç akışının yüzde 40’ını kapsar hâle getiriyor. Bu rotadaki göçmenlerin çoğunun Suriye, Afganistan ve Fas’tan geldiği kaydedildi.
Orta Akdeniz Rotası
AB yetkilileri, Ocak 2021’den günümüze kadar geçen sürede 55 bin sınır geçişinin gerçekleştiğini bildirdi. Geçtiğimiz ekim ayında, bir önceki yıla göre yüzde 85 ve 2019’dan yüzde 186 daha fazla olmak üzere 6 bin 240 yasa dışı geçiş bildirildi. Ekim ayındaki bu artışı anlamlı kılan bir gelişme ise deniz yoluyla doğrudan Türkiye’den İtalya’ya gelen göçmenlerin artması.
Bu rotadaki göçmenler başlıca Bangladeş, Mısır ve Tunus’tan geliyor. Çoğunlukla Libya üzerinden gelen Mısırlı göçmenlerin sayısının 2021’de arttığı ve bu rotadaki en kalabalık üçüncü grup olduğuna dikkat çekildi.
Batı Akdeniz Rotası
Bu yılın ilk 10 ayında, Batı Akdeniz güzergâhında 16 bin 390 yasadışı sınır geçişi bildirildi. Bu rakam, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 14 oranında arttı. 2019’daki geçişlere göre ise yüzde 23’lük bir azalma gözlemlendi.
Geçtiğimiz ekim ayında, geçen yıla göre yüzde 42 düşüşle 1614 yasa dışı geçiş tespit edildi. Bu rotadaki yasa dışı geçişlerin yüzde 63’ünü Cezayirliler oluşturuyor. İkinci en kalablık grup ise yüzde 29 ile Faslı göçmenler.
Batı Afrika’dan Avrupa’ya Yasa Dışı Geçişler
Batı Afrika rotasında, bu yıl toplam tespit sayısı 2020’ye göre yüzde 46 ve 2019’a kıyasla yüzde 1020 artışla 16 bin 710’a ulaştı. Sadece Ekim 2021’de 3515 geçiş tespit edildi.
Bu rotadaki göçmenlerin çoğu Fas ve Sahra Altı Afrika ülkelerinden geldi.
Doğu Akdeniz’deki Göç Rotası
2021’in ocak ve ekim ayları arasında, Doğu Akdeniz rotasında 2020’ye göre yüzde 11 ve 2019’a göre yüzde 76 düşüşle 15 bin 770 yasa dışı geçiş kaydedildi. Kıbrıs’a ulaşan göçmen sayısında yaşanan artışın, Yunanistan’a giden gruplardaki büyük düşüşü kısmen dengelediğinin altı çizildi. Nihai rakamlara bakıldığında, Doğu Akdeniz’deki toplam yasa dışı geçiş sayısı geçen yılın altında kalıyor.
Bu rotadaki göçmenlerin büyük kısmının, Suriye, Türkiye ve Kongo’dan (Kinşasa) geldiği belirtildi.
AB Sınırlarında Geri İtme Uygulaması
Başta Yunanistan olmak üzere bazı AB ülkelerinin sığınmacıları sınırlarından geri ittiklerine dair haberler son dönemde birçok uluslararası basın kuruluşunda geniş şekilde yer aldı. Uluslararası medya kuruluşları, söz konusu ihlallerde AB’nin sınır koruma ajansı FRONTEX’in de rolü bulunduğuna yönelik çok sayıda haber yayımladı. AB, harekete geçmede isteksiz davranmakla, “maliyeti ve sonuçları ne olursa olsun” stratejisiyle sığınmacıların Avrupa’ya gelmelerini engellenme politikası gütmekle eleştiriliyor. (P)