'Kovid-19'

Paxlovid İlacının Kovid-19 Tedavisinde Kullanılmasına Yeşil Işık

Avrupa Birliği ilaç düzenleyicisi, Pfizer'in ilacını yeni tip koronavirüs tedavisi için tavsiye etti.

Fotoğraf: Shutterstock. Değişiklikler: Perspektif.

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Pfizer firması tarafından üretilen “Paxlovid” adlı ilacın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde kullanılabileceğini bildirdi. EMA’dan yapılan açıklamada, ilacın AB’de kullanımının henüz resmen onaylanmadığı ancak yetişkinlerin Kovid-19 tedavisinde kullanılabileceği belirtildi.

Paxlovid Nasıl Kullanılacak?

Kovid-19 tedavisinde Paxlovid’e hemen başlanması ve hastalık belirtilerinin görülmesinden itibaren 5 gün boyunca kullanılması gerektiği vurgulandı. İlacın “PF-07321332” ve “ritonavir” olarak adlandırılan iki içeriğinin iki ayrı tabletler halinde sunulduğu, bunların 5 gün boyunca günde iki kez alınması gerektiği bildirildi.

İlacın en çok görülen yan etkileri tat alma bozukluğu, ishal ve kusma olarak sıralandı. EMA, ilacın pazar onayı için yapılacak başvuru öncesinde kapsamlı ön değerlendirmesine daha önce başlamıştı. Amerikan ilaç firması Pfizer, önceki gün yaptığı açıklamada, ilacın Kovid-19 hastalarının hastaneye yatışlarını veya ölüm riskini yüzde 88 azalttığını duyurmuştu.

EMA bugün ayrıca GlaxoSmithKline (GSK) ile Vir Biotechnology şirketlerinin birlikte geliştirdiği “Xevudy” adlı ilacın Kovid-19 tedavisinde kullanımını tavsiye etmişti. EMA’nın aşılar ve ilaçlar hakkındaki incelemeleri sonrası aldığı kararlar AB üyesi ülkeler için tavsiye niteliği taşıyor. Üyeler sağlık sistemleri içinde kendi uygulamalarına kendileri karar verebiliyor.

Omicron Varyantı İçin Yeni Aşı Anlaşması

AB ülkeleri, Pfizer-BioNTech’in Kovid-19’a neden olan koronavirüsün Omicron gibi yeni varyantlarına karşı geliştireceği uyumlandırılmış aşılardan ilk etapta 180 milyon doz almak üzere anlaştı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 14 saatten uzun süren AB Liderler Zirvesi bitiminde düzenlenen basın toplantısında Kovid-19 salgını, Omicron varyantının yayılması, aşılar ve ilaçlarla ilgili değerlendirme yaptıklarını söyledi.

AB Komisyonu’nun ortak aşı alımı için firmalarla yaptığı sözleşmeler hakkında liderleri bilgilendirdiğini aktaran von der Leyen, talep etmeleri halinde Omicron gibi yeni varyantlara karşı uyumlandırılmış aşıların firmalarca 100 gün içinde geliştirilmesine dair sözleşmelerde şart bulunduğunu bildirdi.

Von der Leyen, “Üye ülkeler, Pfizer-BioNTech ile üçüncü sözleşme kapsamında uyumlandırılmış aşıdan ilave 180 milyon dozluk ilk kısım teminini başlatma konusunda anlaştı.” dedi. AB’nin Pfizer-BioNTech ile geçen yaz yaptığı üçüncü sözleşme 1,8 milyar doz aşı alımını içeriyordu.

Takviye Dozları Vurgulandı

Von der Leyen ayrıca AB içinde ayda 300 milyon doz aşı üretildiğini, bugüne kadar üye ülkelere 1 milyar dozdan fazla aşı gönderildiğini belirterek, Omicron varyantının yayılmasına karşı takviye dozların yapılması için AB ülkelerinin aşı kampanyalarını hızlandırmasını istedi.

Von der Leyen, son günlerde AB içinde tartışma konusu olan seyahatlerde kullanılan Kovid sertifikalarının geçerlilik süresine de açıklık getirdi. Takviye dozların tam aşılamadan 6 ay sonra yapılmasının tavsiye edildiğini hatırlatan von der Leyen, sertifikaların tam aşılamanın üzerinden geçen 6 ayın dışında takviye doz yapılana kadar fazladan 3 ay daha geçerli olacağını ifade etti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler