'Fransa'

Fransa Camileri Kapatmaya Devam Ediyor

Fransa'nın Cannes kentinde bir cami "antisemitizm" iddiasıyla kapatılacak.

Paris Büyük Camii | Fotoğraf: Andrzej Lisowski Travel/shutterstock.com

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Cannes kentinde bir caminin, “antisemitik söylemlerde” bulunduğu iddiasıyla kapatılacağını belirtti.

Darmanin Kararı Açıkladı

Darmanin, Cnews televizyon kanalında yaptığı açıklamada, camide “antisemitik” söylemlerde bulunulduğunu, caminin daha önce hükûmet tarafından çeşitli gerekçelerle kapatılan Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi’ne (CCIF) ve yardım derneği Baraka City’ye destek verdiğini ileri sürdü.

Bu iddialar nedeniyle ibadethanenin kapatılacağını ifade eden Darmanin, ülkede 70 caminin “radikalleştiğini” iddia etti.

Ülkede son dönemde kapatılan cami sayısı ve buralara yönelik saldırıların artması dikkati çekiyor. Fransa‘nın Allonnes kentinde 25 Ekim 2020’de Darmanin’in talebiyle 300 kişilik cemaate sahip cami, “radikal İslam’ı savunduğu” gerekçesiyle 6 ay kapatılmıştı. Darmanin, daha önce yaptığı açıklamada, denetlemeler sonucunda ülkedeki 92 camiden 21’inin kapatıldığını kaydetmişti.

“Ayrılıkçılık” Yasasının Gölgesinde Fransa

Fransa’da, geçtiğimiz ağustos ayında kabul edilen “ayrılıkçılık” yasasının ardından camiler başta olmak üzere ülkedeki İslami kurum ve dernekler İçişleri Bakanlığının sıkı kontrollerine tabi tutuluyor. Paris yönetimi, bu yasa aracılığıyla Müslümanların hayatına müdahale etmesi nedeniyle eleştiriliyor.

Bu yasa, tarafsızlık (dinî sembol kullanılmaması) yükümlülüğünün kamu hizmetleriyle iş birliği yapan özel kuruluşları da içine alacak şekilde genişletilmesi, derneklerin ve fonlarının denetiminin güçlendirilmesi, evde eğitimin kısıtlanması ve hatta bekaret sertifikalarına ve çok eşliliğe karşı mücadele gibi kararlar içeriyor. Yasa, ayrıca, derneklerin dinî niteliklerini tanımama veya mevcut olan “dinî dernek” niteliğini geri çekme olanağı sunuyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler