'Düzensiz Göçmenler'

İç Savaşın Yaşandığı Yemen Düzensiz Göç Rotası Oldu

Uluslararası Göç Örgütü, 2021 yılında çoğunluğu Afrika'dan gelen 24 bin düzensiz göçmenin Yemen'e ulaştığını açıkladı.

12 Ocak 2022
© Jarretera @ Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 2021 yılında Yemen topraklarına 24 bin düzensiz göçmenin ulaştığını açıkladı. IOM, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yemen’e ülke dışından gelen düzensiz göçmenlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Göçmenlerin Bir Kısmı Yemen’de Mahsur Kaldı

Açıklamada, geçen yıl boyunca Yemen’e yüzde 89’u Etiyopya, yüzde 11’i Somali’den olmak üzere 24 bin göçmenin geldiği aktarıldı. Ülkeye gelen göçmenlerden yüzde 10’unun çocuk, yüzde 13’ünün kadın olduğu kaydedildi.

Açıklamada, güvenli seyahat imkanı ya da temel hizmetlere erişimi sınırlı on binlerce göçmenin Yemen’in farklı bölgelerinde mahsur kaldığı belirtildi. Özellikle kadınların ve çocukların ciddi risklerle karşı karşıya olduğunun ifade edildiği açıklamada, birçoğunun kaçakçılar tarafından kaçırıldığı; şiddete ve ihlallere maruz kaldığı aktarıldı.

Göç Rotası Olarak Yemen

Yemen, özellikle Etiyopya ve Somali başta olmak üzere Afrika Boynuzu ülkelerinden gelen ve Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerine geçmek isteyen Afrikalı düzensiz göçmenlerin güzergahı olarak kullanılıyor. IOM’un açıkladığı rakamlara göre, Yemen’de insani yardıma muhtaç yaklaşık 130 bin göçmen bulunuyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen, yaklaşık 7 yıldır İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalara sahne oluyor.

Afrika’nın Diğer Düzensiz Göç Rotaları

Afrika’dan Avrupa’ya geçiş rotası konumunda olan Kanarya Adaları’na gelen göçmen sayısında ciddi artış görülüyor. Batı Afrika rotasında, 2021 yılında toplam tespit edilen geçiş sayısı 2020’ye göre yüzde 46 ve 2019’a kıyasla yüzde 1020 artışla 16 bin 710’a ulaştı. Sadece Ekim 2021’de 3515 geçiş tespit edilmişti.

Akdeniz’in İtalya, Malta ve Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika’dan Avrupa’ya geçişte sık kullanılan düzensiz göç rotalarından biri olarak öne çıkıyor. AB yetkilileri, Orta Akdeniz’de Ocak-Kasım 2021 aralığında 55 bin sınır geçişinin gerçekleştiğini bildirdi. Libya, son yıllarda yoksulluk ve çatışmalardan kaçan Afrikalı düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya geçişlerinde en sık kullanılan rota haline geldi. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler