Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 2021 yılında Yemen topraklarına 24 bin düzensiz göçmenin ulaştığını açıkladı. IOM, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yemen’e ülke dışından gelen düzensiz göçmenlere ilişkin değerlendirmede bulundu.
Göçmenlerin Bir Kısmı Yemen’de Mahsur Kaldı

Manş Denizi'nde Göçmen Krizi Aşılamıyor
Açıklamada, geçen yıl boyunca Yemen’e yüzde 89’u Etiyopya, yüzde 11’i Somali’den olmak üzere 24 bin göçmenin geldiği aktarıldı. Ülkeye gelen göçmenlerden yüzde 10’unun çocuk, yüzde 13’ünün kadın olduğu kaydedildi.
Açıklamada, güvenli seyahat imkanı ya da temel hizmetlere erişimi sınırlı on binlerce göçmenin Yemen’in farklı bölgelerinde mahsur kaldığı belirtildi. Özellikle kadınların ve çocukların ciddi risklerle karşı karşıya olduğunun ifade edildiği açıklamada, birçoğunun kaçakçılar tarafından kaçırıldığı; şiddete ve ihlallere maruz kaldığı aktarıldı.
Göç Rotası Olarak Yemen
Yemen, özellikle Etiyopya ve Somali başta olmak üzere Afrika Boynuzu ülkelerinden gelen ve Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerine geçmek isteyen Afrikalı düzensiz göçmenlerin güzergahı olarak kullanılıyor. IOM’un açıkladığı rakamlara göre, Yemen’de insani yardıma muhtaç yaklaşık 130 bin göçmen bulunuyor.
Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen, yaklaşık 7 yıldır İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalara sahne oluyor.
Afrika’nın Diğer Düzensiz Göç Rotaları

AB Sınırlarında Yaklaşık 160 Bin Yasa Dışı Geçiş Tespit Edildi
Afrika’dan Avrupa’ya geçiş rotası konumunda olan Kanarya Adaları’na gelen göçmen sayısında ciddi artış görülüyor. Batı Afrika rotasında, 2021 yılında toplam tespit edilen geçiş sayısı 2020’ye göre yüzde 46 ve 2019’a kıyasla yüzde 1020 artışla 16 bin 710’a ulaştı. Sadece Ekim 2021’de 3515 geçiş tespit edilmişti.
Akdeniz’in İtalya, Malta ve Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika’dan Avrupa’ya geçişte sık kullanılan düzensiz göç rotalarından biri olarak öne çıkıyor. AB yetkilileri, Orta Akdeniz’de Ocak-Kasım 2021 aralığında 55 bin sınır geçişinin gerçekleştiğini bildirdi. Libya, son yıllarda yoksulluk ve çatışmalardan kaçan Afrikalı düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya geçişlerinde en sık kullanılan rota haline geldi. (AA/P)
Burak Gücin
Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.
0 Adet Yorum Var
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.