Almanya’da Federal Meclise Özel Korona Düzenlemesi Tepki Çekti
Almanya'da kapalı alanlara girişte sorulan "hastalığı geçirmiş olma" belgesinin geçerlilik süresi 6 aydan 3 aya indirilmişti. Ancak Federal Meclisteki milletvekilleri için belgenin geçerlilik süresi hâlâ 6 ay.
Almanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kapsamında kapalı alanlara girişlerde vatandaşlarda 2G (aşı olmuş ya da hastalığı geçirmiş olma) veya 3G (aşı olmuş, hastalığı geçirmiş veya test yaptırmış olma) şartları aranıyor. Hastalığı geçirmiş olma durumunun (Alm. Genesenenstatus) geçerlilik süresinin vatandaşlar için 6 aydan 3 aya indirilmesine rağmen, Federal Meclis binasında hâlâ eski düzenlemenin geçerli olduğu ortaya çıktı.
Federal Meclis binasında milletvekilleri için geçerli olan farklı uygulamanın, meclis bünyesinde uygulanan Kovid-19 kurallarının son düzenlemeye uyacak biçimde güncellenmemiş olmasından kaynaklandığı belirtildi .
Federal hükûmetin Robert Koch Enstitüsünün tavsiyeleri doğrultusunda 14 Ocak’ta ilan ettiği güncellemeden bu yana, sokaktaki vatandaş için “hastalığı geçirmiş olma” belgesinin geçerlilik süresi 6 aydan 3 aya indirilmişti.
Federal Meclis’teki Kovid-19 Kuralları
Federal Mecliste “hastalığı geçirmiş olma” şartını sağlayan milletvekilleri için genel kurul salonuna ve komite toplantı odalarına erişimde hâlen 6 aylık süre geçerli. ARD Televizyonu’nun ulaştığı meclis sözcülerinden biri bu bilgiyi doğruladı.
Uygulamadaki farklılığın, Federal Mecliste uygulanan Kovid-19 kuralların aslında federal hükûmetin en son yayımladığı kuralların bir önceki versiyonu olmasından kaynaklandığı belirtildi. Bir başka deyişle, Federal Mecliste yapılan oylamayla kabul edilen kurallar, doğrudan parlamentoda geçerli olmuyor. Federal Meclisin kendi bünyesindeki düzenlemeyi ayrıyeten yapması ve duyurması gerekiyor. 14 Ocak’ta yapılan ve 6 aylık sürenin 3 aya düşürülmesini içeren değişikliklerle ilgili Federal Meclis hâlen bir güncelleme gerçekleştirmedi.
Meclis Binasındaki Diğer Alanlar
Federal Meclis binalarındaki ofisler ve diğer çalışma alanlarında üç aylık kısaltılmış süre geçerli. ARD’ye konuşan meclis sözcüsüne göre, bu alanlarda kısa süre uygulanmasının nedeni milletvekillerinin orada işveren sıfatıyla çalışması. Bu açıdan bakıldığında, Federal Meclis salt siyasi bir alan olarak değil, aynı zamanda bir iş yeri niteliğinde. Dolayısıyla, federal düzeydeki kurallar otomatik olarak bu alanlarda geçerlilik kazanıyor.
Genel kurul salonu ve komite toplantı odalarına ilişkin düzenlemelerin de ne zaman mevcut uygulama uyarınca güncelleneceği hâlen netlik kazanmış değil.
Uygulamadaki Farklılığa Tepki
Muhalefetteki Hristiyan Birlik Partilerinden (CDU/CSU) ortaya çıkan uygulama farklılığına tepki geldi. CDU/CSU Meclis Grubu Başkanı Thorsten Frei, “Mecliste Almanya’nın bütününden farklı bir şeyin uygulanmasının garip olacağını” söyledi. Grup Başkanı’na göre, “hastalığı geçirmiş olma” durumunun geçerlilik süresi sorusunun öncelikle tıbben yanıtlanması gerekiyor, çünkü uygulama farklılığı hem milletvekillerini hem de vatandaşları etkiliyor.
CSU Eyalet Meclis Grubu Başkanı Alexander Dobrindt de söz alarak, hastalığı geçirmiş olma belgesinin süresinin bilimsel olarak tartışmalı bir şekilde 3 aya indirilip, parlamento için 6 ay olarak bırakılmasının “küstahlık” olduğunu söyledi. Dobrindt, bu istisna sebebiyle Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın demokrasiye “gerçek bir kötülük” yaptığını sözlerine ekledi.
Almanya’daki mevcut uygulamada “hastalığı geçirmiş” olma belgesi, özellikle, Kovid-19 aşısı yaptırmamış kişiler için büyük önem taşıyor. Birçok kapalı alan ve tesise erişimde 2G veya 3G kuralı aranıyor. Ayrıca, iş yerleri ve ülke çapındaki uzun mesafeli tren yolculuklarında da 3G şartı uygulanıyor. Şehir içi toplu ulaşım araçları, gastronomi ve kültür sanat sektöründe ise eyaletlerin kendilerine özel düzenlemeleri bulunuyor. (P)