'Avrupa Birliği'

Pfizer ile Yaptığı Görüşmeyi Açıklamayan AB Komisyonu Tepki Topluyor

AB Ombudsmanı, Pfizer ile yaptığı görüşmenin detaylarını bildirmeyen AB Komisyonu Başkanı von der Leyen için "kötü yönetim" değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Avrupa Birliği (AB) Ombudsmanı Emily O’Reilly, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Pfizer ilaç firmasının CEO’su Albert Bourla ile telefon mesajlaşmasını açıklamadığı için AB Komisyonunun “kötü yönetim” sergilediğini bildirdi.

Pfizer ile Yapılan Satın Alma Görüşmeleri

Von der Leyen, nisan ayında New York Times gazetesine verdiği röportajda, Bourla ile Kovid-19 aşılarının satın alınması konusunda telefonda mesajlaştıklarını söyledi. Bunun üzerine bir internet sitesinin muhabiri, bilgi edinme hakkı çerçevesinde AB Komisyonundan mesajları açıklamasını talep etti.

AB Ombudsmanının konuyla ilgili soruşturmasında, bu talebe karşılık Komisyonun von der Leyen’in ofisinden mesajlaşmaları istemediği, bunun yerine Komisyonun belge saklamadaki kriterlerini istediği belirlendi.

AB Ombudsmanı Emily O’Reilly, bu durumu “kötü yönetim” olarak değerlendirdi ve AB Komisyonunun 26 Nisan’a kadar von der Leyen’den mesajlaşmayı istemesini talep etti.

Avrupa Parlamentosu Soruşturma Açabilir

AB Ombudsmanının kararları tavsiye niteliği taşıyor ve bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak ombudsmanın değerlendirmelerinden sonra Avrupa Parlamentosundan soruşturma talepleri çıkabiliyor. AB Komisyonu yetkilileri, Komisyon Başkanı ve üyelerinin telefon mesajlaşmalarının saklanmasını gerektiren bir kural bulunmadığını, bunun yerine yalnızca belgelerin saklanmasının gerektiğini belirtiyor.

AB Komisyonu, Kovid-19 aşı temini için en yüklü sözleşmesini Pfizer-BioNTech ile yapmıştı. AB’nin Pfizer-BioNTech ile opsiyonlarla birlikte toplamda 2 milyar 400 yüz bin dozluk anlaşmaları bulunuyor. Sözleşmelerin bedeli ticari sır olduğu gerekçesiyle resmen açıklanmıyor.

Avrupa Birliği’nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansından (EMA) dün yapılan açıklamadaABD şirketi Pfizer tarafından Kovid-19 hastalığının tedavisi amacıyla geliştirilen “Paxlovid” adlı antiviral ilacın koşullu pazar onayı başvurusunun kabul gördüğü belirtilmişti. Böylece Paxlovid AB‘de Kovid-19 tedavisinde ağızdan alınarak kullanılan ilk onaylanmış ilaç oldu. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler