Medya Kuruluşlarının Göç Konusuna Yaklaşımı Değişiyor mu?
Almanya'nın önde gelen medya kuruluşları, 2021 yılında yaptıkları yayınlarda göçün olumlu yanlarını önceki iki yıla göre daha fazla vurguladı.
Yapılan bir medya araştırmasına göre; Almanya’da gazeteler ve televizyonlar göç hakkında iki sene öncesine göre daha olumlu haberler yapıyor. Bununla birlikte, şiddet içeren suçların haberleştirilmesinde çoğunlukla yabancı kökenli şüphelilere dikkat çekiliyor.
Medya Kuruluşlarının Göçe Bakışı
Macromedia Üniversitesinden Thomas Hestermann’ın Mediendienst Integration için hazırladığı çalışma, ülkede çapında en geniş yayın ağına sahip sekiz televizyon istasyonunun ve en yüksek tirajlı beş gazetenin ana haberlerini ve bulvar medya içeriklerini inceledi.
“Bild” ve “Welt” gazeteleri göçe ilişkin riskleri daha çok vurgularken, “Süddeutsche Zeitung” ve “TAZ” daha ziyade göçün yarattığı fırsatların altını çiziyor. “Frankfurter Allgemeine” gazetesi ve çalışma kapsamında incelenen televizyon kanalları ise, göçe dair risklere ve fırsatlara aynı oranda yer veriyor.
Konulara Göre Göçe Yaklaşım
Medya kuruluşları, “risklerden” (yüzde 29,1) ziyade göçün “fırsatları” (yüzde 37,7) hakkında daha sıklıkla haber yayımlıyor. Olumlu haber içeriklerinde spor özel bir yer tutuyor: Göç konusunu içeren haberlerin yaklaşık üçte biri özellikle Almanya’nın üst düzey futbol ligi Bundesliga’daki başarılı göçmen kökenli sporcuları konu alıyor. Göçmen kökenli sporculara dair haber içerikleri çıkarıldığında ise, risklere ilişkin haberler (yüzde 37,9) fırsatları vurgulayan haberleri (yüzde 25,2) geride bırakıyor.
Göçün olumlu katkılarının öne çıkarıldığı bir diğer alan ise iş gücü piyasası. Bu alanda kaleme alınmış 105 haberin yüzde 94,3’ü göçün sağladığı olanakları vurguluyor.
Çalışma ayrıca, medya kuruluşlarının cezai suçlar hakkında bildirdikleri haberlerde bazı çarpıtmaların söz konusu olduğunu ortaya koyuyor: Yabancı kökenli şiddet suçu zanlıları hakkında, Alman kökenli şüphelilerden 16 kat daha fazla haber yapılıyor. Mediendienst Integration’un çalışması, bu büyük farkın suç istatistiklerine yansımadığını ve gerçeği çarpıttığı konusunda uyarıyor: Almanya’daki göçle ilişkili ceza davaları söz konusu olduğunda (tüm içeriklerin yüzde 24’ü), göçmen kökenli şüpheliler göçmen kökenli kurbanlara nazaran 5 kat daha fazla haberin odağına taşınıyor. (P)