'AVRUPA'

Avrupa Liderlerinden Rusya’ya “Askeri Müdahaleyi Durdurun” Çağrısı

Avrupa Birliği, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Fransa’dan Rusya'ya Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı askeri müdahalesini durdurma çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: @Alba_alioth - Shutterstock. Değişiklikler: Perspektif.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından başkent Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyuluyor. Kiev’in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı.

AB’den Putin’e Çağrı: Bu Savaşı Derhal Durdurun

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, “Bu savaşı derhal durdurun” çağrısında bulundu. Michel, sosyal medya mesajında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy​​​​​​​ ile telefon görüşmesi yaptığını, Ukrayna ile dayanışma mesajı verdiğini bildirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı askeri müdahalesini en kuvvetli şekilde kınadığını yineleyen Michel, bugün hem AB Liderler Zirvesi’nin yapılacağını hem de G7 liderlerinin görüşeceğini aktardı. Michel, bu toplantılarda Rusya’nın yasa dışı eylemlerine karşı yeni adımların görüşüleceğini belirterek “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bu savaşı derhal durdurma çağrısında bulunuyorum.” ifadesini kullandı. Putin, bu sabah Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmuştu.

Scholz, Müdahalenin Haklı Çıkarılamayacağını Belirtti

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin hiçbir şekilde haklı çıkarılamayacağını kaydetti. Başbakan Scholz, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bu, hiçbir şekilde haklı çıkarılamaz.” ifadesine yer verdi.

Almanya’nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu “kaba eylemi”ni en sert bir şekilde kınadığını ifade eden Scholz, Ukrayna’daki insanlarla dayanışma içinde olduklarını vurguladı. Scholz, Rusya’ya askeri harekatı derhal durma çağırısında bulunarak, “G7, Avrupa Birliği ve NATO kapsamında yakın koordinasyon içinde olacağız. Ukrayna için korkunç bir gün ve Avrupa için kara bir gündür.” değerlendirmesinde bulundu.

Başbakanı Rutte, Rusya’nın Ukrayna’ya Yönelik Saldırısını Kınadı

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınayarak, Ukrayna’nın yanında yer aldıklarını bildirdi. Rutte, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesine askeri operasyon başlatan Rusya’ya tepki gösterdi.

Başbakan Rutte, “Hollanda, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını şiddetle kınıyor. AB, NATO ve diğer müttefiklerle yakın temas halindeyiz. Düşüncelerimiz Ukrayna halkıyla.” ifadelerini kullandı.

Macron: “Rusya Askeri Operasyonlarına Derhal Son Vermeli”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmnauel Macron, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine derhal son vermesi gerektiğini belirtti.  Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya “savaş” açma kararını kınadığını bildirdi. “Rusya askeri operasyonlarına derhal son vermeli.” ifadesini kullanan Macron, ülkesinin Ukrayna ile dayanışma içinde olduğunu ve Ukraynalıların yanında yer aldığını vurguladı.

Macron, bu savaşın sona ermesi için Fransa’nın ortaklarıyla hareket ettiğini aktardı. Bu arada Macron, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine ilişkin Savunma Konseyi’ni topladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu sabah Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmuştu.

İngiltere: Putin, Kan Dökme Ve Yıkım Yolunu Seçti

Başbakanı Boris Johnson, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine ilişkin, “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, Ukrayna’ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçti.” ifadesini kullandı.

Johnson, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Ukrayna’daki korkunç olaylar nedeniyle dehşete düştüğünü ve sonraki adımları görüşmek üzere Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti. Başbakan Johnson, “Putin, Ukrayna’ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçti. İngiltere ve müttefiklerimiz kararlı şekilde yanıt verecektir.” ifadelerini kullandı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler