'Nitelikli İşçi Göçü'

Göç: Fransa Ukrayna Konusunda Fırsatlara Odaklandı

Fransız milletvekili, Ukrayna’dan gelecek göçü "fırsata çevrilebilecek göç" olarak yorumladı.

Fotoğraf: Shutterstock. Değişiklikler: Perspektif.

Fransa Ulusal Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Jean Louis Bourlanges, Ukrayna’dan gelecek göç dalgasına ilişkin bunun, “fırsata çevirebilecekleri kalifiye bir göç” olacağı değerlendirmesinde bulundu.

“Yüksek Kalitede Bir Göç Olacak”

Merkez sağ parti Demokrasi Hareketi (MoDem) mensubu Bourlanges, Europe 1 kanalında katıldığı programda, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin kapsamını bilemese de belli ölçüde nüfus hareketliliğine yol açacağını belirtti.

Bundan kaynaklı oluşacak göç dalgasına karşı planlı hazırlık yapmak zorunda olduklarını vurgulayan Bourlanges, “Şüphesiz yüksek kalitede bir göç olacak.” dedi.

Bourlanges, savaş nedeniyle Ukrayna’yı terk etmeye hazırlananlar için “Entelektüeller ama sadece onlar değil, bununla beraber fırsata çevirebileceğimiz yüksek kaliteli bir göç olacak.” ifadesini kullandı. BM’ye göre, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi, 100 bine yakın Ukraynalının evini terk etmesine neden oldu.

Fransa’nın Nitelikli İşçi Açığı

Fransa Başbakanlığına bağlı Ekonomik Analiz Konseyi (CAE), Kasım 2021’de, ülkenin son yıllarda göçmen alımı ve göçmenlerin kalifiye durumuna ilişkin 67. raporunu yayımlamıştı. Fransa’nın daha fazla büyümesi ve kalkınması için daha vasıflı göçmene ihtiyaç duyduğu belirtilen raporda, 2019’da ülkeye daimi göçmen girişinin 292 bin kişi olduğu, bu sayının ülke nüfusunun yüzde 0,41’ine tekabül ettiği aktarılmıştı. Ayrıca; 8,4 milyon olan göçmenin ülke nüfusunun yüzde 12,8’ini temsil ettiği kaydedilen raporda, bu oranın ABD’de yüzde 13,6, İngiltere’de yüzde 13,7, Almanya’da 16,1, İsveç’te yüzde 19,5 ve Kanada’da yüzde 21 olduğuna dikkat çekilmişti.

Fransa’da, göçmenlerin köken çeşitliliğinin az olduğuna işaret edilen rapora göre, Avrupa kökenli olmayan göçmenlerin yüzde 70’inin Afrika’dan geliyor, OECD ülkeleri baz alındığında ise Fransa‘daki göçmenlerin daha az vasıflı. Raporda, CAE’nin daha fazla göçmen görmek istediği, nitelik ve çeşitlilik barındıran iş gücü göçünün sermaye akışını artıracağı belirtilmişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler