"ALMANYA"

Almanya’nın 2021 Bilançosu: 662 İslamofobik Saldırı

Almanya’da 2021 yılında Müslümanlara yönelik suçlarda azalma kaydedilse de her gün neredeyse 2 Müslüman saldırıya uğramaya devam ediyor.

25 Şubat 2022
Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’da yıllardır yükselen Müslümanlara yönelik suçlarda 2021 ylında azalma olduğu açıklandı. Alman medyasının İçişleri Bakanlığından aldığı verilere göre, ülke genelinde üç yılın ardından ilk kez Müslümanlara yönelik suçlarda yüzde 29’luk bir azalma tespit edildi. Bu verilere göre, geçtiğimiz yıl 662 İslamofobik saldırı kayıtlara geçti.

Saldırganların Çoğu Aşırı Sağcı

Öte yandan suçların ağırlıklı olarak aşırı sağcılar tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, kaydedilen suçlar arasında Müslümanlara veya Müslüman mültecilere yönelik internet üzerinden nefret söylemi, tehdit mektupları ve sokakta Müslümanlara yönelik saldırılar yer alıyor. Ayrıca mülke hasar verme ve duvarlara çizilen grafitiler de kaydedilen suçlar arasında. Gerçekleşen saldılarılarda 17 kişinin yaralandığı kaydedildi. 46 saldırı ise cami binalarına yönelikti.

Almanya İslam Konseyi Genel Sekreteri Murat Gümüş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, rakamların düşmesinin sevindirici olduğunu ancak adımların kararlılıkla atılmaya devam etmesi gerektiğini belirtti. “İlgili güvenlik birimşeri tarafından tespit edilmiş olan 662 saldırı durumu söz konusu. Rakamın kendisine baktığımızda hala çok yüksek olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

İslamofobik Saldırı Kayıtları Ne Kadar Doğru?

Sayıların gerçekleri yansıtıp yansıtmadığıyla ilgili Gümüş, saldırıların kayıt altına alınırken nelere dikkat edildiğine bakılması gerektiğini söyledi. Gümüş, “Bir taraftan bütün saldırıların hepsi gerçekten ilgili polis birimlerine iletiliyor mu, buna bakmak gerek. Polislerin bu saldırıları Müslüman karşıtı olarak değerlendiriyor mu, bunlara da ayrıyeten bakmak gerekir.” diye kaydetti.

Son yıllarda İslam düşmanlığıyla mücadele konusunda özellikle devletin atmış olduğu adımların olduğunu belirten Gümüş, “Bunlar olumlu işaretler fakat bunların kararlılıkla takip edilmesi, gereğinin yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 2017 yılında ülke genelinde Müslümanlara yönelik 950, 2018 yılında 824, 2019 yılında 884 ve 2020 yılında 929 suç tespit edilmişti. Gerçek vaka sayısınının ise kaydedilenden daha fazla olduğu düşünülüyor.

Konuyla ilgili IslamiQ‘e konuşan Almanya İslam Konseyi (Islamrat) Başkanı Burhan Kesici,  gözlemlenen bu düşüten memnuniyetini ifade etti. Bu düşüşün devamını umduğunu belirten Kesici, İslam’a ilişkin kamusal tartışmaların günümüzde daha fazla objeftiflik kazandığını tespit ederken, Kovid-19 salgının kamuoyunun gündeminde geniş yer tutarak bu saldırların azalmasında rol oynamış olabileceğini de ekledi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler