'Zorunlu Göç'

Ukraynalılar Geçici Koruma Statüsü İçin Başvuruyor

Savaştan kaçan yüzlerce Ukraynalı, Belçika'da geçici koruma statüsü alabilmek amacıyla kayıt yaptırmayı bekliyor.

Fotoğraf: Dursun Aydemir - AA. Değişiklikler: Perspektif.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin savaştan kaçan Ukraynalılara geçici koruma sağlanmasını öngören AB Geçici Koruma Yönergesi’ni harekete geçirme konusunda siyasi uzlaşı sağlamasının ardından Belçika’da kabuller başladı.

Geçici Koruma Başvuruları Artacak

Göç İdaresi Basın Sorumlusu Dominique Ernould, Belçika’da sığınmacıların kabulünden sorumlu federal ajans Fedasil’in Ukraynalılar için tahsis ettiği Bordet Enstitüsü isimli merkezde, yaptığı açıklamada, 4-7 Mart aralığında 700 kişinin kayıt yaptırdığını söyledi.

Ernould, sadece bugün 300’den fazla kişinin kaydedildiğini, bir o kadar kişinin halihazırda kapıda beklediğini ve gelecek günlerde daha çok Ukraynalının geleceğini ifade etti.

Belçika’nın son aylarda büyük bir kabul kriziyle karşı karşıya olduğunun, mültecilere barınak sağlanmayıp sokaklara terk edildiklerinin hatırlatılması üzerine yorum yapmayan Ernould, “Daha çok Ukraynalının gelmesi için hazırız. Önceliğimiz hastalar, yaşlılar, kadınlar ve çocuklar. Belçika’nın yanı sıra diğer AB ülkelerine de dağıtılıyorlar.” diye konuştu.

“Çok Korkuyorduk”

Merkezde başvuru yapanların daha çok Fransızca konuşan ya da akrabaları Belçika’da bulunan çocuklu kadınlardan oluştuğu görüldü.

Soyadını vermek isteyen Elena, Ukrayna’nın Romanya sınırında bulunan Çernivtsi şehrinden geldiğini söyledi. 4 Mart’ta üç çocuğuyla eşini, kardeşini, annesi ve babasını geride bırakarak kaçmak zorunda kaldığını söyleyen Elena, “Çok korkuyorduk. Herkes gibi şoktayız. Herkes gitti, kimse kalmadı.” ifadelerini kullandı.

“Amcam Kimsesiz Yaşlılara Yardım Etmeyi Seçti”

Olik isimli genç de Belçika’nın Anvers kentinde ikamet ettiğini, annesinin Belçika’ya sığınma başvurusu yaptığını, Kiev’den 5 Mart’ta ayrıldığı sırada çatışmaların evlerine çok yakın olduğunu belirtti.

Annesinin Avusturya’nın başkenti Viyana’ya trenle geçtiğini, dayısının ise Kiev’deki komşularına yardım etme misyonu üslendiğini söyleyen Olik, “Amcamla bir saat önce konuştum. Artık kaçmak için çantasını hazırlamasını söyledim. Etrafta aileleri kaçan çok fazla yaşlı olduğunu, onların ihtiyaçlarını karşılamak için kalmaya karar verdiğini söyledi. Amcam kimsesiz yaşlılara yardım etmeyi seçti.” diye konuştu.

“Annemle Babam, Kalmaya Karar Verdiler”

Petro isimli Ukraynalı da Belçika’da yaşadığını, iki kız kardeşinin kendisiyle yaşamak için müracaatta bulunduğunu belirterek, “Kiev‘de bombardıman sürüyor, çok fazla hasar var. İnsanlar korku içinde, sığınaklarda ve bodrumlarda bekliyor. Kuyrukta bekleyenlerin büyük çoğunluğu Kiev’den. Benim annem babam zafere ulaşana kadar ülkede kalmaya karar verdiler çünkü Ukrayna asla düşmeyecek.” dedi.

Fransa’ya Ulaşan Ukraynalılar

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından ülkelerinden kaçarak Fransa’ya gelen Ukraynalı sığınmacıların sayısının 5 bine çıktığı bildirildi. France İnter radyosuna konuşan, Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle birlikte Ukraynalılara geçici koruma sağlamak adına anlaşma sağladıklarını, bu kapsamda Avrupa düzeyinde bir dayanışma olması ve her ülkenin buna katılım sağlaması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Attal, Fransa’ya gelen Ukraynalı sayısının 8 Mart itibaryıla 5 bine ulaştığını söyledi. “Halihazırda Ukraynalıları karşılamaya hazırız” diyen belediye, dernek ve Fransız vatandaşları olduğunu söyleyen Attal, ihtiyacı olan Ukraynalıları ağırlamaya ve korumaya devam edeceklerini dile getirdi.

AB Geçici Koruma Yönergesi

Rusya-Ukrayna savaşından kaçanların sayısının hızla artması üzerine AB Komisyonu, 2001’de çıkarılan AB Geçici Koruma Yönergesi’ni ilk kez harekete geçirmeyi teklif etmiş, ardından AB Konseyi teklifi geçen hafta kabul etmişti.

İlk aşamada 1 yıllık süre için verilecek geçici koruma belgesi, daha sonra duruma göre 2 kez 6’şar ay daha uzatılabilecek. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler