'Fransa'

Macron: “Le Pen Seçilirse Milliyetçilik ve Savaş Avrupa’ya Geri Gelir”

Fransa'nın mevcut Cumhurbaşkanı Macron, ikinci turdaki rakibi Le Pen seçilirse milliyetçilik ve savaşın Avrupa'ya geri geleceğini savundu. Aşırı sağcı adayların Senegal'deki Fransız seçmenlerden azımsanmayacak bir oy desteği alması ise şaşkınlık yarattı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aşırı sağcı rakibinin, Marine Le Pen, cumhurbaşkanı seçilmesi hâlinde Avrupa’ya “milliyetçiliğin ve savaşın geri geleceğini” öne sürdü. Macron, ülkenin Strazburg kentinde düzenlediği mitingde, mücadelesinin sadece Fransa için değil, aynı zamanda Avrupa için olduğunu vurguladı.

Macron’a Göre Avrupa’nın Geçmişi, Geleceği ve Le Pen

Aşırı sağın projesinin, Avrupa Birliği’nden çıkmak olduğunu kaydeden Macron, Le Pen’in cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Avrupa’ya milliyetçiliğin ve savaşın geri geleceğini söyledi.

Macron, Avrupa’da binlerce yıl savaşların yaşandığını, Avrupa’nın iç savaşlarla inşa edildiğini ve milliyetçiler arasındaki savaşlar nedeniyle birçok kez yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını aktardı.

Macaristan’da olduğu gibi Le Pen’in git gide hukuka zarar verdiğini ifade eden Macron, imparatorluk rüyalarının da yeniden kurulduğunu dile getirerek, “Bu bugün Rusya’nın ve başkalarının rüyası. Bazıları Fransa için çözümün Avrupa Birliği’nden çıkmak olduğuna inandırmak istiyor çünkü diğer Avrupalılarla mücadele etmek istiyor.” dedi.

Macron, sadece Avrupa ile barış için çalışılabileceğini ve Avrupa’nın kendilerini krizlerden ve savaştan koruduğunu belirtti.

Le Pen’in, cumhurbaşkanı seçilmesi hâlinde Fransa’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taraf olmayacağını açıklamasına tepki gösteren Macron, AİHM’in ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) önemini anlattı.

Macron ile Le Pen, 24 Nisan’da düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yarışacak.

Senegal’deki Fransız Vatandaşlarından Aşırı Sağcı Adaylara Oy

Senegal’de oy kullanan Fransız seçmenin yüzde 14’ünün, Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçiminde aşırı sağcı adaylara oy verdiğinin ortaya çıkması ülkede şaşkınlık ve tepkiyle karşılandı.

Yaklaşık 20 bin kişiyle 16 milyonluk Senegal’deki en kalabalık yabancı nüfusu oluşturan Fransızlar, 10 Nisan’da Fransa’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimi için Senegal’de oy kullandı.

Resmî sonuçların açıklanmasının ardından Senegal’de sandığa giden Fransızların yüzde 14’ünün aşırı sağcı, yabancı karşıtı Eric Zemmour ve Marine Le Pen’e oy verdiğinin ortaya çıkması şaşkınlık yarattı. Resmî sonuçlara göre, Senegal’de kayıtlı 16 bin 168 seçmenden 4 bin 798’i oy kullandı. Jean-Luc Melenchon yüzde 38,6 ile Senegal’deki Fransızların ilk tercihi oldu.

Melenchon’u yüzde 33,9 ile mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron izledi. Aşırı sağcı Zemmour’a yüzde 7,8 ve diğer aşısı sağcı aday Le Pen’e ise yüzde 6,1 oy çıktı. Senegal’in deniz ve plajlarıyla ünlü Saly kentinde ise 2 aşırı sağcının oyunun toplamı yüzde 34,4’e ulaştı.

“Kendi Evimizde Bile Irkçılarla Yaşıyoruz”

İki aşırı sağcının toplam oyu ülke çapında 666’ya (yüzde 14) ulaşırken Senegalli internet kullanıcıları özellikle siyahileri ve göçmenleri hedef alan bu iki isme oy verilmesine tepki gösterdi.

Irkçı adaylara oy veren Fransızlara gösterilen tepkilerden bazıları:

“Senegal’de yaşıyor, burada hayatlarını kazanıyorlar ama ırkçılara oy veriyorlar.”, “Ülkendeki tüm ırkçılığı Senegallilerin üzerine atıp burada rahatça yaşamazsın. Evine dön”, “Kendi evimizde bile ırkçılarla yaşıyoruz.” “Le Pen ve Zemmour’a oy veren Fransız göçmenleri ülkelerine geri göndermek lazım.”, “Senegal’de ırkçılara oy verenler bizi ülkelerinden kovarken bizim ülkemizde rahatça yaşıyor.”, “Afrika’da yaşayan Fransızlar Afrikalılardan nefret ediyor.”, “Zemmour’a oy verenlerin Senegal’de ikameti yasaklanmalı.”, “Zemmour’a oy verip Senegal’de neden yaşadıklarını merak ediyorum.”, “Le Pen ve Zemmour’a oy veren 666 kişi neden ülkenize dönmüyorsunuz. Hem kendi ülkenizde göçmen istemiyorsunuz hem de başkasının ülkesinde göçmen olarak yaşıyorsunuz.”

Zemmour’dan Senegallilere Hakaret

İslam ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen aşırı sağcı cumhurbaşkanı adayı Zemmour, seçim kampanyası sırasında, Fransa’daki tüm yabancı suçluların Senegalli olduğunu ve cumhurbaşkanı seçilirse hepsinin ülkelerine gönderileceğini söylemişti.

Zemmour, Mayıs 2021’de de Cnews televizyonuna yaptığı açıklamada ülkedeki tüm uyuşturucu satıcılarının Senegalli olduğunu iddia etmişti.

Senegal’in Paris Büyükelçiliği, bu ifadeleri şiddetle kınayarak, durumu “ilkel bir ırkçılık” olarak nitelendirmişti.

Emekli Fransızların Gözdesi Senegal

Fransa Dışişlerini Bakanlığının 2017 verilerine göre Senegal’de 20 bin 374 Fransız vatandaşı yaşıyor. Fransızlar, Senegal’de yaşayan en kalabalık yabancı topluluk olarak biliyor. Ülkede aralarında zincir mağazaların da bulunduğu 250 Fransız şirketi bulunuyor.

Senegal, 4 mevsim güneşli ve sıcak iklimi, Fransızcanın resmî dil ve eski Fransız sömürgesi olması nedeniyle özellikle emekli Fransızların gözde destinasyonları arasında yer alıyor. Emekli Fransızlar başta Saly olmak üzere okyanus kenarındaki turistik kentlere yerleşerek, emekliliklerini bu ülkede geçiyor.

Fransa Yaşlılık Sigortası Fonu (CNAV) 2021 verilerine göre, Fransa dışında yaşayan Fransız emeklilerin yüzde 51,5’i Avrupa’da, yüzde 42,2’si ise Afrika’da yerleşik bir hayat sürüyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler