'2022 Fransa Seçimleri'

Cumhurbaşkanı Adayları Macron ve Le Pen Neler Vadediyor?

Fransa'da ikinci turda yarışacak olan mevcut cumhurbaşkanı Emmanuel Macron veya aşırı sağcı aday Marine Le Pen ne vadediyor?

Fotoğraf: Shutterstock.com

Fransa‘da 24 Nisan Pazar günü düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimin ikinci turunda yarışacak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ekonomi ve iklim konularını öne çıkarırken, aşırı sağcı Marine Le Pen’in seçim vaatlerinde göç önemli yer tutuyor.

Cumhurbaşkanı Seçiminin İkinci Turu İçin Tahminler

Fransız halkı ve kamuoyu, 5 yıl boyunca ülkeyi yönetecek yeni cumhurbaşkanının belirleneceği cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna odaklanmış durumda. 24 Nisan Pazar günü düzenlenecek ikinci tura ilişkin yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre Macron’un yüzde 56,5 ve Le Pen’in yüzde 43,5 oy alması öngörülüyor.

Seçiminin ilk turunda yüzde 21,95 oy alan aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketinin (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon’a seçmenlerinin oyları, seçimin ikinci turunda belirleyici olacak.

Anketlere göre ikinci turda Melenchon’un seçmenlerinin yüzde 33’ü Macron’a ve yüzde 16’sı Le Pen’e oy verecek. Seçmenlerin yüzde 51’i ise oy kullanmayacak. İkinci turda Le Pen’e karşı durmak için sağcı ve solcu çok sayıda siyasetçi, sanat ve spor dünyasından onlarca önemli isim Macron’a desteğini açıkladı.

Ekonomi ve İklim Başlıkları

Macron, seçimin ikinci turu için LFI seçmenlerinin oylarını alabilmek için son 10 gündür onların önem verdiği ekonomik ve iklim konularında vaatlerde bulundu.

Emmanuel Macron, cumhurbaşkanı seçilmesi hâlinde yeni başbakanının iklim konularından doğrudan sorumlu olacağı sözünü verdi. İklim ve ekonomi konularının programının merkezinde yer aldığını ifade eden Macron, okullarda, hastanelerde, yaşlı bakımevleri ve resmi binalarda havanın temizlenmesi için yoğun çaba vereceği belirtti.

Macron, seçilmesi durumunda 2050’ye kadar 5 yıl boyunca sera gaz salımını sıfıra düşürmeyi teşvik eden ekonomiye öncelik vereceğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı görevi sırasında uyguladığı ekonomik politikalar nedeniyle özellikle alt ve orta gelirli Fransızlar tarafından sıkça eleştirilen Macron, Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle gıda ürünlerindeki fiyat artışına karşı ekonomik zorluk yaşayan 8 milyon Fransız’a gıda yardımı yapmayı vadetti.

Macron, ayrıca emeklilik maaşının en az 1100 avro olması gerektiğini söyledi. Ülkede son yıllarda şiddet olayların yaşandığı gösterilere ve grevlere neden olan emeklilik reformu konusunda Macron değişiklik yaparak emeklilik yaşını 65’e yükseltmeyi istiyor. Macron, bununla birlikte ülkede 6 nükleer santral inşa edeceklerini belirtti.

Le Pen cumhurbaşkanı seçilmesi hâlinde ilk olarak Fransızların iş, sosyal yardım ve konut konusunda önceliklerini belirlemek için referandum düzenlemeyi hedefliyor.

Marie Le Pen, “gençlerin yurt dışına gitmesini” engellemek için 30 yaş altındakilerin gelir vergisini iptal etmeyi vadediyor.

Enerji fiyatlarındaki KDV oranını yüzde 20’den yüzde 5,5’e indirmeyi amaçlayan Le Pen, ayrıca cumhurbaşkanı seçilmesi hâlinde rüzgar türbinlerini kaldıracağını belirtti.

Montaigne Enstitüsün yaptığı çalışmaya göre Macron’un ekonomik programı ülkeye 44 milyar avro açık verecek, Le Pen için bu rakam 100 milyar avroyu aşıyor.

Göç Konusu

Göçün ülkede daha iyi kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Macron, iltica hakkına sahip olmayanların ve kamu düzenini tehdit eden yabancıların sınır dışı edilmesini istiyor. 2022’deki seçim vaatlerinde göçün önemli yer tuttuğu Le Pen de bu konuda yeni yasa çıkarmayı ve bunun için referandum düzenlemeyi hedefliyor.

Le Pen, yabancıların ülkeye girişlerinin kontrol edilmesini ve sınırlandırılmasını, ciddi suçlara karışan ve Macron gibi kamu düzenini tehdit eden yabancıların sınır dışı edilmesini istiyor. Ayrıca Le Pen, seçilmesi halinde ülkede doğanlar için bazı şartlarda verilen vatandaşlık hakkını iptal edeceğini belirtti.

Bir yıl çalışmayan yabancıların oturum izninin iptal edilmesini ve onlara yapılan sosyal yardımların kesilmesini vadeden Le Pen, ayrıca kamuya açık alanlarda başörtüsünü yasaklayacağını açıklamıştı ancak seçimini ikinci tura kalmasının ardından bu yasağın “İslamcılıkla” mücadelesinde öncelikleri arasında yer almadığını belirtti.

Le Pen, önceliğinin “selefi camileri” kapatmak, “selefiliği” ve camilere finansmanı yasaklamak olduğunu söyledi. Montaigne Enstitüsü, Le Pen’in özellikle göç ve ekonomi ile ilgili uygulamak istediği birçok projenin anayasaya aykırı olduğunu vurguluyor.

Adayların AB ve NATO Politikaları

Macron ile Le Pen’in Avrupa Birliği (AB) ve NATO ile ilgili yaklaşımlarının çok farklı olması dikkati çekiyor. Emmanuel Macron, sağlık, sanayi, savunma ve teknoloji alanlarında AB’nin politikalarının güçlendirilmesi ve AB’nin dünyada daha fazla söz sahibi olması gerektiğini belirtirken, Le Pen AB’nin politikalarının değiştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Le Pen, Fransız hukukun AB’ninkinin üstünde olduğunu ifade ediyor. Diğer yandan “NATO’nun beyin ölümünün” gerçekleştiğini söyleyerek tepkileri üzerine çeken Macron’un yakın zamanda söylem değişikliğine giderek NATO’nun güçlendirilmesi gerektiği mesajını verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakınlığı nedeniyle sık sık eleştirilen Le Pen de Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesinin ardından NATO ve Rusya arasında “stratejik yakınlaşmayı” sağlamayı hedefliyor. Le Pen, bunun Fransa, Avrupa ve ABD’nin çıkarına olduğunu savunuyor.

Le Pen, ayrıca Fransa’yı NATO’nun askeri kanadından çıkarmayı istiyor. Öte yandan Macron, cumhurbaşkanı seçilmesi hâlinde ilk yurt dışı ziyaretin Almanya’ya gerçekleştireceğini açıkladı. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler