'Dinî Özgürlükler Raporu'

2021’e Ait Uluslararası Dinî Özgürlükler Raporu Yayımlandı

Amerika Birleşik Devletleri'nin yayınladığı 2021 Dinî Özgürlükler Raporu'nda Çin, Rusya ve Myanmar'daki hak ihlalleri öne çıkıyor.

Fotoğraf: @PradeepGaurs - Shutterstock.

ABD Dışişleri Bakanlığı 2021’e ait Uluslararası Dinî Özgürlükler Raporu’nu (İng. 2021 Report on International Religious Freedom) yayımladı. Raporda, Çin, Myanmar ve Rusya’daki dinî özgürlük ihlalleri ve Hindistan’daki Müslümanlara yönelik saldırılar yer aldı.

“Dinî Özgürlükler ve Haklar Tehdit Altında”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, raporun tanıtımında yaptığı konuşmada, 2021’de birçok ülkede temel dinî hakların ihlal edildiğini belirtti.

Blinken, raporun dünya genelinde dinî özgürlüklerin ve dinî azınlık haklarının tehdit altında olduğunu belgelediğini kaydederek “Mesela Hindistan gibi dünyanın en büyük demokrasisi ve birçok inanca ev sahipliği yapan bir ülkede ibadethanelerde insanlara yapılan saldırıların arttığını görüyoruz.” dedi.

Birçok ülkede de 2021’de örtünmenin yasaklanması gibi dinî ifade özgürlüğünün kısıtlandığına işaret eden Blinken, ABD ve Avrupa’daki toplumların Yahudi karşıtlığı ve İslam karşıtlığına karşı mücadele için daha çok şey yapmaları gerektiğini dile getirdi.

Myanmar ve Çin’deki “Soykırım ve Baskı” Faaliyetleri

Myanmar’da ordunun Müslüman Arakanlılara karşı soykırım işlediğine dikkati çeken Blinken’ın konuşmasında en geniş yer verdiği ülke ise Çin oldu. Blinken, Çin’in de Müslüman Uygurlara yönelik “soykırım ve baskı faaliyetleri” sürdürdüğünü söyledi. Bakan Blinken, Pekin’in 1 milyondan fazla Uygur ve Müslüman Kazak’ı toplama kamplarında tuttuğunu ifade etti.

Rusya’daki duruma da değinen Blinken, buranın geçen yıl ilk kez “özel kaygı duyulan ülkeler listesine eklendiğini” ve o zamandan beri Rusya’nın dinî azınlıkların haklarına yönelik ihlallerini ikiye katladığını kaydetti. Blinken, Rus mahkemelerinin dinî ifade özgürlüğünden kaynaklanan haklarını kullananları aşırı uzun hapis süresi ile cezalandırdığını ve Rus otoritelerinin ev baskınlarında şiddete başvurduğunu belirtti.

Bakan Blinken ayrıca Afganistan’da Taliban’ın kadın haklarını çiğnediğini anlattı.

“Çok Sayıda Ülke Kendi Halkına Baskı Uyguluyor”

Suudi Arabistan’da ise dinî hoşgörü konusunda önemli adımlar atıldığına işaret eden Blinken, Fas’ta Yahudi mirasına ait yapıların yenilendiğini ve bu ülkenin hükûmet ile sivil toplumun iş birliği sayesinde dinî özgürlükler konusunda ilerleme kaydettiğini dile getirdi. Blinken ayrıca konuşmasında Vietnam’da tescil edilmemiş dinî azınlıklara yönelik tacizlere değindi.

Toplantıda değerlendirmelerde bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Dinî Özgürlükler Elçisi Reşad Hüseyin de çok sayıda ülkenin ayrımcı kanun ve politikalarla kendi halkına baskı uyguladığını söyledi. Birçok ülkede anti-semitizm ve Müslüman karşıtlığının arttığına dikkati çeken Hüseyin, gerileyen demokrasi ve artan milliyetçiliğin dinî azınlıklara yönelik baskı ve tacizlerde kullanıldığını ifade etti.

Çin’in Uygurlara yönelik tutuklamalarına yer verilen raporda, Myanmar’da askeri rejimin Müslüman ve Hristiyanlara yönelik baskılarının detayları aktarıldı. Raporun, Hindistan’a ilişkin kısmında, anayasası laik devlet ilkelerine dayandığı halde federal yönetimin dinî örgütlere yönelik son derece sınırlayıcı davrandığına işaret edildi. Raporda, bu ülkede de Müslüman ve Hristiyanlara yönelik yüzlerce şiddet olayının gerçekleştiği kaydedildi. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler