'Birleşik Krallık'

10 Müslüman’dan 7’si İş Yerinde İslamofobik Davranışa Maruz Kalıyor

Birleşik Krallık'ta yapılan bir anket, ülkede yaşayan her 10 Müslüman'dan 7'sinin iş yerinde İslamofobik muameleye maruz kaldığını ortaya koydu.

Fotoğraf: JuliusKielaitis / Shutterstock.com

Birleşik Krallık ve Avrupa ülkelerindeki Müslümanlara yönelik konulara odaklanan “Hyphen” adlı web sitesi, 22 Nisan-10 Mayıs’ta Birleşik Krallık’ta yaşayan 700’ü genç (18-24 yaşlarında) 1503 Müslüman’ın katıldığı bir anket hazırladı.

Anket, Müslümanların, çalışma ortamlarında karşılaştığı İslamofobik davranışları ve topluma katılımlarını inceledi. Anket sonuçlarına göre, halen çalışmakta olan yaklaşık 10 İngiliz Müslüman’dan 7’si (yüzde 69) iş yerinde İslamofobik eyleme maruz kalıyor.

Siyahi Müslümanlar Daha Fazla İslamofobik Davranışlara Maruz Kalıyor

Müslüman çalışanlara yönelik İslamofobik davranışlar, çoğunlukla, müşterilerle veya dışarıdan kişilerle iletişim kurdukları esnada (yüzde 44), iş yerindeki sosyal etkinliklerde ( yüzde 42) ve terfi almaya çalıştıkları esnada (yüzde 40) görülüyor.

Özellikle siyahi Müslümanlar, iş yerinde diğer azınlıklara göre daha fazla İslamofobik yaklaşıma uğruyor. İngiliz Müslümanların yüzde 37’si işe alım aşamasında bunu deneyimlediğini söylerken bu oranın, çalışan siyahi Müslümanlar arasında yüzde 58 olması dikkati çekiyor.

Müslümanların Topluma Katılımı Arttı

Ankette, son dönemlerde artan yaşam maliyetlerinin, Birleşik Krallık’taki Müslümanların hayatını da olumsuz etkilediğine işaret edildi. Ankete katılan İngiliz Müslümanların yüzde 54’ü, faturalar, yiyecek ve yakıt gibi temel giderleri karşılamanın 5 yıl öncesine göre daha zor olduğunu dile getirdi.

Öte yandan, anket sonuçlarına göre, Birleşik Krallık’ta İslamofobiye ve artan yaşam maliyetlerine rağmen, topluma katılımdan iyileştirilmiş birtakım beklentilere kadar değişen alanlarda hâlâ geniş bir iyimserliğin olduğu da dikkati çekiyor. Ankete katılanların yüzde 68’i, 5 yıl öncesine kıyasla Birleşik Krallık’ta Müslümanların topluma katılımının arttığını ve yüzde 58’i de Birleşik Krallık’ta büyüyen genç Müslümanlar için daha fazla rol modeli olduğu görüşünü paylaştı.

Yayın hayatına yeni başlayan “Hyphen” adlı web sitesi, Daily Telegraph ve National’ın eski editörü Martin Newland ve daha önce The Times, Observer ve Al Jazeera’de görev yapan Burhan Wazir tarafından yönetiliyor. Merkezi Londra’da bulunan Hyphen, Avrupa kıtasındaki yaklaşık 30 milyon Müslüman’ın kıtanın kültürel, politik ve ekonomik manzarasını şekillendirmede oynadığı artan rolü gündeme getirmeyi hedefliyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler