'Irkçılık'

Neonazi Terör Örgütünün Liderine Hapis Cezası

Birleşik Krallık'ta Neonazi terör örgütünün kurucusuna 8,5 yıl hapis cezası verildi. Geçen yıl örgüte üye bir polis memura hapis cezasına çarptırılmıştı.

Görsel: Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif

Birleşik Krallık’ta Neonazi terör örgütünün kurucusu Alex Davies, 8 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Başkent Londra’daki Old Bailey Mahkemesi’nde görülen duruşmada, yasaklı “Ulusal Eylem” adlı aşırı sağcı Neonazi terör örgütünün kurucusu olmakla suçlanan Davies, karar için hakim karşısına çıktı.

“Ulusal Eylem” Terör Örgütü

Geçen ay suçlu bulunmasının ardından “aşırılıkçıların aşırılıkçısı” olarak nitelendirilen Davies’e, 8 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

“Ulusal Eylem” adlı aşırı sağcı örgütü, 2013’te üniversite eğitimi sırasında kuran Davies’in, örgütün devam eden varlığını gizlemeye çalışırken, iş birlikçileriyle uyum içinde aktif ve önemli rol oynadığı belirtildi.

Örgüt Üyesi Polis Cezalandırılmıştı

Nisan 2021’de de bu aşırı sağcı örgütün üyesi olduğu gerekçesiyle 22 yaşındaki polis memuru Benjamin Hannam, 4 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Alınan kararla Hannam, “terör suçundan hapis cezası alan ilk İngiliz polis” olarak kayıtlara geçmişti.

Birleşik Krallık’taki “Ulusal Eylem” adlı aşırı sağcı grup, Aralık 2016’da terör örgütü ilan edilerek yasaklanmıştı. Yahudi karşıtı ve beyazların üstünlüğünü savunan grup, İşçi Partisi milletvekili Jo Cox’un Haziran 2016’da Thomas Mair tarafından öldürülmesini de kutlamıştı.

Polis Teşkilatındaki Irkçılık ve Kadın Düşmanlığı Protesto Edildi

Başkent Londra’nın kuzeybatısındaki Wembley’den Londra Polis Teşkilatına yürüyen göstericiler, ırkçılık ve kadın düşmanlığını protesto etti. Protestocular, Wembley’de 6 Haziran 2020’de bıçaklanarak öldürülen iki kız kardeş Nicole Smallman (27) ve Bibaa Henry’nin (46) anısına, ölümlerinin ikinci yılında burada toplanarak yürüyüşe başladı.

Göstericiler, yürüyüş boyunca olay yerinde kardeşlerin cesetlerinin yanında öz çekim (selfie) yaparak, WhatsApp hesaplarından paylaşan iki polis memuru Deniz Jaffer ve Jamie Lewis ile Londra Polis Teşkilatını protesto etti. Kadınların Eşitliği Partisi (WEP) tarafından düzenlenen gösteriye katılan protestocular, “Kadın düşmanlığına son”, “Yeter artık” yazılı pankartlar taşıdı ve “Irkçı polis”, “Siyahi kadınların hayatı değerlidir” sloganları attı.

Trafalgar Meydanı’nda göstericiler adına konuşan Simon Yasmin, ülkedeki ırkçılık ve özellikle siyahi kadınlara yönelik düşmanlığın çok önemli bir sorun olduğuna dikkati çekerek, Prens Harry’nin eşi Megan Markle’ın da maruz kaldığı ırkçı davranışların ardından bu ülkeden ayrıldığını söyledi.

WEP’den yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“İki kız kardeşin öldürüldüğü 2020’den bu yana 200’den fazla kadın, erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti, on binlercesi tecavüz veya cinsel saldırıya uğradı. Bu esnada, politikacılar ve polis ise boş özürler diledi ve hangisinin daha çok suçlu olduğu konusunda birbiriyle tartıştı. Yeter artık. Geçtiğimiz iki yıl, bizi korumayı amaçlayan kurumlarda gerçek ve kalıcı bir değişiklik yapılması için büyük bir destek dalgasına tanık oldu.”

Polis Teşkilatı Özür Diledi

Metropolitan Polisi, başkent Londra’da 6 Haziran 2020’de bıçaklanarak öldürülen iki kız kardeşin ölümlerinin ikinci yılında açıklama yaptı. Polis memurlarının cesetlerinin fotoğrafını çektiği kız kardeşlerin ailesi ve arkadaşlarından özür dilendiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Sağladığımız hizmet düzeyi olması gereken standardın altındaydı ve şüphesiz sevdiklerinin yaşadığı sıkıntıyı daha da artırdı. Polis memurları Deniz Jaffer ve Jamie Lewis’in gerçekten aşağılık eylemleri için üzgünüz. Bu yüzden hapisteler. Londralıların polis teşkilatına olan güvenini yeniden inşa etmeye çalışırken, teşkilat içindeki kültürü ve standartları geliştirmek bizim için bir önceliktir.” (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler