'Vatandaşlık'

2021’de 131 Bin Kişi Alman Vatandaşlığına Geçti

2021 yılında Almanya'da 131 bin kişi, Alman vatandaşlığına geçti. Listenin en başında ülkedeki Suriyeli göçmenler yer alıyor.

Fotoğraf: @Christin Klose - Shutterstock.

Almanya Federal İstatistik Ofisinden yapılan açıklamada, 2021’de 131 bin 595 yabancının Alman vatandaşlığına geçtiği belirtildi. Vatandaşlığa geçenlerden 19 bin 95’inin Suriyeli göçmenler olduğu bildirildi.

Alman Vatandaşlığına Geçişlerde Ülkelere Göre Dağılım

Açıklamada, 2020’ye göre, 2021’de Alman vatandaşlığına geçenlerin sayısının yüzde 19,8 arttığı ifade edildi. Toplamda 173 farklı ülkeden gelen insan vatandaşlığa kabul edildi. Vatandaşlığa geçenlerden 4’te 1’inin öncesinde AB üyesi bir ülke pasaportuna sahipti.

2021’de Alman vatandaşlığına geçişte 19 bin 95 ile Suriyelilerin ilk sırada olduğu kaydedilen açıklamada, bu sayının 2020’e göre 3 kat daha fazla olduğu aktarıldı. Daha fazla sayıda Suriyelinin vatandaşlığa geçmesinin 2014-2016 yaşanan göçle ilgili olduğu aktarılarak, Alman vatandaşlığına geçiş koşullarını yerine getiren Suriyelerinin sayısının arttığı kaydedildi.

Açıklamada, Alman vatandaşlığına geçen Suriyelerinin ortalama 6 buçuk yıl Almanya’da ikamet ettiği belirtildi. Alman vatandaşlığına geçenler arasında ikinci sırada 12 bin 245 ile Türk vatandaşlarının yer aldığı belirtilen açıklamada, sırayla 6 bin 920 ile Romanyalılar, 5 bin 490 ile Polonyalılar ve 5 bin 45 ile İtalyanların takip ettiği bildirildi.

Vatandaşlığa Erken Geçme Hakkı Nası Elde Ediliyor?

Almanya’da vatandaşlığına kabulde yeterli dil becerisi, güvenli bir geçim kaynağına sahip olma ve en az sekiz yıl ülkede ikamet etmiş olma şartları aranıyor. 2021’de vatandaşlığa kabul edilen Suriyeli göçmenlerin büyük çoğunluğu ise Almanya’da sekiz yıldır yaşamıyor. İstatistiklere ortalama ikamet süreleri 6 buçuk yıl.

Sekiz yıllık ikamet süresi kuralına, “özel” şartları karşılama durumunda istisna uygulanabiliyor. Vatandaşlık Yasası kapsamında; kişinin entegrasyon kurslarındaki başarı düzeyi, Almanca hakimiyeti, okul ve iş yerinde iyi performans göstermesi ve sosyal faaliyetlere katılım durumu bu istisnanın uygulanmasını sağlayabiliyor. İstisnanın uygulanmasıyla birlikte kişinin asgari sekiz yıllık ikamet süresi olmayan aile üyeleri de vatandaşlığa kabul edilebiliyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler