'Enerji Krizi'

Avrupa’daki Doğal Gaz Krizi Ne Durumda?

Rusya'nın sevkiyatının düşmesi ve büyük boru hatlarının bakıma girmesinin, Avrupa'da gaz tedariği krizini tırmandıracağı tahmin ediliyor.

Fotoğraf: @Northfoto - Shutterstock.

Rusya’nın Kuzey Akım 1 ve TürkAkım boru hatları üzerinden Avrupa’ya gönderdiği doğal gaz miktarı, söz konusu hatlardaki planlı bakım çalışmaları nedeniyle azalmaya devam edecek. Fiyatların, son 2 haftada yüzde 60 oranında arttığı kaydedildi.

Gaz Sevkiyatının Durdurulduğu Ülkeler

Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım üzerinden gaz sevkiyatını günlük 167 milyon metreküpten 67 milyon metreküpe düşürdü. Kuzey Akım’ın sevkiyat kapasitesinin yüzde 40’a kadar düşmesinde Siemens’e bakım için gönderilen ekipmanların dönmemesi ana neden olarak gösterilmişti. Söz konusu hat, Yamal-Avrupa boru hattı ve Ukrayna’daki boru hatlarının yanı sıra Rus gazını Avrupa’ya taşıyan önemli hatlardan biri olarak biliniyor.

Gazprom’un Almanya’ya gaz göndermek üzere inşa ettiği Kuzey Akım 2 boru hattı ise işletmeye alınmadan yaptırımlar nedeniyle atıl duruma düştü.

Rus şirket ayrıca, rubleyle ödeme yapmayı reddettikleri gerekçesiyle daha önce Polonya, Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya ve Hollanda’ya doğal gaz sevkiyatını durdurmuştu.

Planlı Bakım Çalışmaları

İnfografik: Omar Zaghloul – AA.

Gazprom, 18 Haziran’da yaptığı duyuruda, planlanmış yıllık bakım nedeniyle TürkAkım hattından geçici olarak doğal gaz sevkiyatı yapılmayacağını bildirdi. Yapılan yazılı açıklamada, TürkAkım’ın planlanmış yıllık bakımının 21-28 Haziran tarihlerinde yapılacağı belirtildi.

TürkAkım’dan Avrupa’ya geçen yıl 11,9 milyar metreküp gaz iletildi. Bu da günlük ortalama 32 milyon metreküp doğal gaz akışına denk geliyor. Ayrıca, Kuzey Akım’ın internet sitesinde yer alan güncel bilgiye göre, hâlihazırda Avrupa’ya günlük 67 milyon metreküp doğal gaz gönderen boru hattı 11-21 Temmuz tarihlerinde bakıma girecek.

Böylece TürkAkım’ın 28 Haziran’dan sonra aktif olması durumunda Avrupa, Kuzey Akım’dan gelen kapasitenin yaklaşık yarısına denk gelen bir miktarı bu hat üzerinden alabilecek. Boru hatlarındaki bakım çalışmalarının, Avrupa’da elektrik üretimi ve sanayi alanında gaz kısıtlarına neden olması bekleniyor. Gazprom’un Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatında kritik role sahip bir başka boru hattı olan Yamal-Avrupa da artık kullanılmıyor.

Avrupa’da Artan Gaz Fiyatları

Avrupa’da 8 Haziran’da 79,40 avrodan işlem gören doğal gazın megavatsaat fiyatı dün yüzde 60 artarak 127,17 avroya yükseldi. Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören temmuz vadeli gaz kontrat fiyatı, dün megavatsaat başına 124,60 avrodan güne başladı. Avrupa’da 8 Haziran’da 79,40 avrodan işlem gören doğal gazın megavatsaat fiyatı, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana son 4 ayın en düşük kapanış seviyesini gördü. Böylece, dün 127,17 avroya çıkan doğal gazın megavatsaat fiyatı iki haftada yüzde 60 arttı.

Doğal gazın megavat fiyatı, 16 Haziran’da günü 124,36 avrodan tamamlayarak 31 Mart’tan bu yana en yüksek kapanış seviyesini görmüştü. Doğal gaz fiyatlarındaki artışta, Rusya’nın Avrupa’ya gönderdiği miktarın düşmesi ve ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Freeport LNG terminalinin yangın sebebiyle kapatılması etkili oldu. Rus enerji şirketi Gazprom, 14 Haziran’da yaptığı açıklamada, Kuzey Akım hattı üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatının 167 milyon metreküpten 100 milyon metreküpe düşürüldüğünü bildirmişti. Gazprom ayrıca, 16 Haziran itibarıyla hat üzerinden günlük 67 milyon metreküpe kadar doğal gaz sağlanabileceğini duyurmuştu.

Şirketten daha önce yapılan açıklamada ise Yamal-Avrupa üzerinden sevkiyatların durdurulduğu, Ukrayna üzerinden sevkiyatların da yaklaşık yarı yarıya düştüğü belirtilmişti. Gazprom, Avrupa’ya gaz akışını Kuzey Akım, Yamal-Avrupa boru hattı ve Ukrayna’daki boru hatları üzerinden sağlıyor. Rus şirket ayrıca, rubleyle ödeme yapmayı reddettikleri gerekçesiyle daha önce Polonya, Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya ve Hollanda’ya doğal gaz sevkiyatını durdurmuştu. Küresel doğal gaz piyasalarını etkileyen diğer bir olay ise ABD’de 9 Haziran’da Teksas eyaletinde bulunan Freeport LNG terminalinde çıkan yangın sebebiyle tesisin en az 3 hafta süreyle kapatılacağı duyurusu olmuştu. Daha sonra yapılan açıklamada ise tesisin yıl sonundan önce açılamayacağı bildirilmişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler