'Kovid-19'

“Avrupa Birliği Yeni Bir Kovid-19 Dalgasından Geçiyor”

Avrupa İlaç Kurumu, AB bölgesinde yeni bir Kovid-19 dalgasının olduğunu söyledi ve yüksek risk grubundakiler için ikinci takviye doz aşıyı önerdi.

Fotoğraf: Shutterstock / Değişiklikler: Perspektif

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Kurumu (EMA), AB’nin yeni bir Kovid-19 dalgasından geçtiğini belirterek, 60-79 yaş aralığındakiler ve tıbbi açıdan savunmasız kişilerin ikinci takviye doz aşıları yaptırmasını tavsiye etti.

Yeni Kovid-19 Varyantları ve Olası Riskler

EMA yetkilileri, Kovid-19 ve aşılarla ilgili son duruma dair basın toplantısı düzenledi. EMA’nın aşı stratejisinden sorumlu yetkilisi Marco Cavaleri, AB’deki birçok ülkenin, omicron varyantının yüksek oranda bulaşıcı mutasyonları tarafından yönlendirilen yeni bir Kovid-19 dalgası yaşadığını söyledi.

BA.4 ve BA.5 mutasyonlarının kıta genelinde baskın hâle gelmesinin beklendiğini belirten Cavaleri, “Muhtemelen temmuz sonuna kadar diğer tüm varyantların yerini alacaklar.” dedi. Cavaleri, bu varyantların insanları virüsün önceki türlerinden daha fazla hasta ettiğine dair bir kanıt olmamasına rağmen, yaşlılar arasında bulaşmalardaki artışın ciddi hastalıklara dönüşmeye başladığını bildirdi.

Nisanda EMA’nın, 80 yaş ve üstü kişilere ikinci bir aşı takviyesi almalarını tavsiye ettiğini anımsatan Cavaleri, AB’de 60-79 yaş arasındaki kişilere ve “her yaştan tıbbi açıdan savunmasız kişilere” ikinci takviye dozlarının önerildiğini dile getirdi.

Cavaleri, “Bu yeni dalga AB içinde yayılırken, savunmasız grupların korunmasını sürdürmek ve aşılamanın herhangi bir şekilde ertelenmesini önlemek esastır.” diye konuştu.

Avusturya’dan “Günlük 70 bin Vaka” Açıklaması

Yaklaşık 9 milyon nüfusa sahip Avusturya’da Kovid-19 vaka sayılarında ciddi oranda artış yaşandı. Ülkede, vaka sayılarındaki düşüş ve hastanelerdeki yoğunluğun azalması nedeniyle mayıstan itibaren neredeyse tüm Kovid-19 önlemleri kaldırılmıştı. Ancak son zamanlarda, vaka sayıları yeniden tırmanışa geçti. Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere göre, son 24 saatte 9 bin 831 yeni vaka görülürken, toplam vaka sayısı 4 milyon 475 bin 146’ya yükseldi. Salgından hayatını kaybedenlerin sayısı ise 7 artarak 18 bin 805’e çıktı.

Bu arada, salgınla mücadele kapsamında kurulan kriz koordinasyon merkezinin son gelişmelere yönelik hazırladığı yeni raporunda günlük vaka sayılarının 70 bine ulaşacağı ileri sürüldü. Ülkede yoğun bakım hasta sayısı ve hastanelerdeki doluluk oranında ciddi bir artış yaşanmadı.

Öte yandan, sayılardaki artış nedeniyle hastanelerde yeniden yoğunluk yaşanabileceği uyarısında bulunan Avusturya Doktorlar Odası da bakanlığı gerekli düzenlemeleri yapmaya davet etti. Doktorlar Odası, yoğunluk nedeniyle doktorlara yönelik olası bir izin yasağını kabul etmeyeceklerine, halihazırda sağlık çalışanlarının son yıllardaki yoğun çalışmaları nedeniyle tükenme notasına geldiklerine dikkat çekti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler