'Geçici İşçi Alımı'

Almanya Türkiye’den Geçici İşçi Alacak – Peki Şartlar Neler?

Almanya'nın havalimanlarındaki yoğunluğu azaltmak için Türkiye ve diğer ülkelerden geçiçi olarak istihdam edeceği işçilerde aradığı şartlar belli oldu.

Fotoğraf: @TTphoto - Shutterstock.

Almanya’da başta Kuzey-Ren Vestfalya gibi eyaletlerde yaz tatilinin başlamasıyla birlikte birçok havalimanında personel eksikliği nedeniyle uzun kuyruklar gündemde. Kuyrukların kalıcı hâle gelmesinden endişe ediliyor. Federal hükûmet, havalimanlarında yer hizmetlerinde çalışması için Türkiye ve başka ülkelerden yapılacak işçi alımına dair yeni detayları açıkladı.

Türkiye’den Almanya’ya İşçi Alımı

Almanya Dijitalleşme ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil, 29 Haziran’da düzenledikleri ortak basın toplantısında havalimanındaki şirketlere ülke dışından işçi getirmelerine imkan sağlanmasıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmişti. Wissing bu toplantıda, havalimanlarında personel eksikliğinden dolayı uçuşların iptal edildiğini açıkladı. Yolcuların havalimanlarında uzun süre beklemesi Avrupa’nın başka yerlerinde de yaşanıyor. Bu sorunun Covid-19 salgınında havalimanlarında çalışan personelin işlerinden ayrılması nedeniyle yaşandığını söyleyen Wissing, güvenlik ve yer hizmetlerindeki personel eksikliği problemine çözüm olarak ülke dışından personel getirme konusunda şirketlere yardımcı olacaklarını açıkladı.

Şirketlerin ülke dışından getirecekleri personele hızlı şekilde oturum ve çalışma izinleri vereceklerini açıklayan İçişleri Bakanı Faeser, işçilerin bagaj işlemlerinde görevlendirileceğini belirtti. Faeser’e göre Almanya’ya getirilmesi planlanan söz konusu personel tecrübeli olacak. Bakan Faeser, geçici olarak ülkeye gelecek personelin burada çalışan herkes gibi güvenlik incelemesinden geçeceğini ve güvenlik konusunda taviz verilmeyeceğini dile getirdi. Çalışma Bakanı Heil’e göre ise ülke dışından personel getirilmesi geçici bir çözüm. Almanya’daki şirketlerin yaz dönemi sonrasında kalifiye eleman sağlamaları bekleniyor.

Başvuru Koşulları, Çalışma Şartları ve Ücretleri

Almanya’nın iş ve işçi bulma kurumu olan Çalışma Ajansı’nın açıklamasına göre Türkiye’den havalimanı personeli getirilmesine özel izin verilmiş durumda. Geçici çalışma izni için başvuracak olan kişiler, Almanya’nın Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerinden onay almak zorundalar. Alman medyasına yansıyan haberlere göre Çalışma Ajansı, 2 bin havalimanı çalışanının geçici olarak getirilmesini ve bu uygulamanın 6 Kasım’a kadar geçerli olmasını planlıyor.

Daha önce basına yansıyan aylık 6 bin avroluk çalışma ücreti ise doğru değil. Türkiye’den gelecek çalışanlara saatlik 14,25 avro ücret ödeneceği belirtiliyor. İşe alınacak personelde aranan şartların başında mesleki eğitimlerini tamamlamış olmaları ve Türkiye’de ya da geldikleri ülkede aynı hizmet alanında çalışıyor olmaları geliyor. İşe alınacak personelin, havalimanlarında kimyasal maddeler üzerinde çalışma yeterliliği için şart olan ilgili kurs sertifikası sahibi ve iş tecrübesi olması gerekiyor. Ayrıca, başvuru sahiplerinin Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) sertifikasına da sahip olmaları gerek. Dil yeterliliği olarak A2 seviyesinde Almanca bilgisi isteniyor. Bu şartları sağlayanlar ardından Almanya’da belirli güvenlik incelemelerine de tabi tutulacak.

Çalışma Bakanlığının bu geçici “misafir işçi” uygulamasını için koyduğu şartlardan biri olarak işveren firmalar, çalışanlara barınma imkânları sunmakla da yükümlü olacak. Çalışma ücretleri ve konaklama imkânları toplu sözleşmelerle belirlenecek. 2 bin kişinin bu çerçevede geçici olarak Almanya’da istihdam edilmesi bekleniyor.

Başvurular, Almanya’daki ilgili havalimanlarına doğrudan yapılabileceği gibi havalimanlarının Türkiye’de çalıştığı bir aracı kurum üzerinden de gerçekleştirilebilecek. Dolayısıyla, Alman Büyükelçiliği ve konsoloslukları üzerinden başvuru edilmiyor ve işleme alınmıyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler