'İklim Değişikliği'

“İklim Değişikliği, Sıcak Hava Dalgalarını Sıklaştıracak”

Avrupa'da sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor. Dünya Meteoroloji Örgütü Başkanı Taals, sıcak hava dalgalarının iklim değişikliği nedeniyle 2060 yılına kadar sıklaşarak devam edeceğini söyledi.

Fotoğraf: @Tada Images - Shutterstock.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taals, iklim değişikliğinin dünya genelinde sıcak hava dalgalarını daha sık ve yoğun hale getireceğini bildirdi.

İklim Değişikliği ve 2060 Yılı Tahmini

Birleşmiş Milletlerin (BM) Cenevre Ofisindeki basın toplantısında konuşan Taals, son haftalarda Avrupa genelinde etkisini gösteren sıcak hava dalgasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Taals, sıcak hava dalgalarına iklim değişikliğinin sebep olduğunu vurgulayarak, “İklim değişikliğinin olumsuz etkileri en az 2060’a kadar sürecek.” dedi.

Gökyüzüne salınan karbondioksit oranının yüksek olduğunu hatırlatan Taals, “İklim değişikliği sebebiyle sıcak hava dalgaları daha sık ve yoğun hale gelecek.” tespitinde bulundu.

Taals, karbondioksit salınımlarının atmosfere “doping etkisi” yaptığını belirterek, son zamanlarda görülen sıcak hava dalgasının dünya için bir uyanış çağrısı olması gerektiğini söyledi.

Avrupa’daki Sıcak Hava Dalgası

Avrupa genelinde geçen aydan bu yana etkisini gösteren sıcak hava dalgaları nedeniyle Birleşik Krallık’ta dün “gece en yüksek sıcaklık” görülmüş, geçen hafta Fransa, İspanya ve Portekiz’de sıcak havalar nedeniyle en az 360 kişi hayatını kaybetmişti.

Hava sıcaklığının rekor seviyeye ulaştığı Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da 10 farklı noktada yangın çıkarken, şehrin itfaiye teşkilatı daha önce benzeri görülmemiş bir durumla karşı karşıya olduğunu belirterek “acil durum” ilan etti.

İspanya, son günlerde aşırı sıcak hava ve ülke genelinde farklı noktalarda çıkan orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Ülkenin kuzeybatısındaki Zamora eyaletine bağlı Tabara’daki bir kasabada çıkan yangına ekipler müdahale etti. 13 Temmuz’dan bu yana devam eden yangınlarda yaklaşık 60 bin hektar alan yandığı bildirildi.

Fransa’nın güneybatısındaki Gironde’da 7 gündür devam eden yangın nedeniyle bölgede 14 bin 900 kişi daha tahliye edildi. Portekiz’in kuzeyinde bulunan Murça’daki orman yangınına 600’den fazla itfaiyeci ve 8 hava aracının müdahale ettiği belirtildi: Bölgede çok sayıda köyün tahliye edildi. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler