Grev Nedeniyle Frankfurt ve Münih’te Havalimanları Kilitlendi
Avrupa'daki havalimanlarında personel eksikliği ve aşırı yoğunluk krizi sürerken Lufthansa çalışanlarının bugün yaptığı grev Frankfurt ve Münih'te havalimanlarını kilitledi.
Alman hava yolu şirketi Lufthansa’nın uçakları, Verdi Sendikasının çağrısı üzerine yer personelinin tüm gün uyarı grevine gitmesi nedeniyle başta Frankfurt ve Münih olmak üzere birçok havalimanında yerde kaldı. Grev dolaylı olarak Brüksel’deki uçuşların aksamasına da neden oldu.
20 Bin İşçilik Grev Çağrısı
Toplu sözleşme görüşmelerinin ilk iki turunda Lufthansa ile anlaşma sağlayamayan Verdi Sendikası, işveren üzerinde baskıyı artırmak için lojistik, kargo, gişe, ve teknik çalışmalarından sorumlu 20 bin işçinin uyarı grevine gitmesini istedi.
Uyarı grevinin bu sabah yerel saat ile 03.45’te başlamasıyla ülkedeki havalimanlarında Lufthansa’nın işlemlerini yaptığı bölümler boş kaldı. Şirkete ait uçaklar da havalimanlarının pistlerinden kalkmadı.
Lufthansa, Frankfurt ve Münih havalimanlarında bugün için binden fazla uçuşu iptal etti. Dün de 47 uçuş iptal edilmişti. Uçuş iptallerinden 130 binden fazla yolcu etkilendi. Lufthansa şirketi, uçuşları iptal edilen yolculara gişeleri kapalı olacağından havalimanlarına gitmemelerini istedi.
Bir Günde 725 Uçuş İptal
Alman Haber Ajansı DPA’nın haberine göre Frankfurt’ta bugün yapılacak 1160 uçuştan 725’i iptal edildi. Frankfurt Havalimanı’nda Lufthansa’nın 646 uçuşunun iptal edilmesiyle sadece şirketin değil havalimanında şirketin yer personelinin sorumlu olduğu diğer hava yolu firmalarının bazı uçuşları da iptal edildi.
Lufthansa sözcüsü Martin Leutke, Alman medyasına yaptığı açıklamada, grevin bu sabah başladığına işaret ederek, “Dün açıklandığı gibi maalesef Frankfurt’ta ve Münih’te hemen hemen tüm uçaklar yerde kalmak zorunda kaldı.” dedi.
Leutke, sendikanın grev kararını gereksiz ve abartılı olarak eleştirerek, grevin tatile gidecek insanları etkilediğini söyledi.
Yarından sonra da bazı uçuşların iptal edilebileceğini aktaran Leutke, öte yandan şirket olarak yarından sonra uçuş planının normale dönmesi için ellerinden geleni yaptıklarını, bunu başarılabileceklerini kaydetti.
“Lufthansa Kabul Edilebilir Bir Teklif Sunmadı”
Öte yandan bir grup Lufthansa çalışanı Verdi Sendikasının bayraklarıyla Berlin Havalimanı’nın önünde kısa süreli gösteri yaptı.
Verdi Sendikası yöneticilerinden Holger Rössler, burada yaptığı açıklamada, Lufthansa ile ücret görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Lufthansa bugüne kadar kabul edilebilir bir teklif sunmadı. Bu yüzden önümüzdeki hafta yapılacak olan görüşmelerden önce çalışanların taleplerinin arkasında olduğunu göstermemiz gerekiyor. Greve katılımın çok yüksek olduğunu görebiliyoruz. Çünkü çalışanlar gelirlerinde artış bekliyor. Enflasyon yüksek. Son 3 yılda havacılık sektörünü büyük ölçüde etkileyen pandemi nedeniyle ücret artışı olmadı. Şimdi çalışanların makul bir dengelemeye ihtiyacı var.”
Çalışanlar arasında, enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesinin konuşulduğunu aktaran Rössler, “Bu nedenle makul bir dengeleme bekliyorlar. Çalışanlar pandemi sürecinde şirketi desteklediklerini gösterdiler, katkılarını yaptılar. Şimdi şirketin katkıyı yapması gerekiyor.” diye konuştu.
Grevin tatil döneminde yapıldığı eleştirilerine de yanıt veren Rössler, Verdi Sendikasının grevi iki gün önce açıkladığını, böylelikle Lufthansa’ya bu iki gün içinde grevin olmaması için teklifi iyileştirme fırsatı verildiğini de işaret etti. Rössler, çağrıyı iki gün öncesinden yaparak yolculara da, hava yolu şirketiyle irtibata geçerek uçuşlar konusunda alternatif bulma imkanı tanındığını kaydetti.
Grev Yapan Çalışanların Talepleri
Verdi Sendikası Başkan Yardımcısı Christine Behle ise ZDF televizyon kanalına yaptığı açıklamada, 3-4 Ağustos’a kadar başka bir grevin yapılmayacağı bilgisini verdi.
Verdi Sendikasının uyarı grevi yerel saat ile 28 Temmuz günü 06.00’ya kadar devam edecek. Sendika, 12 ay için yüzde 9,5 oranında ücret artışı talep ediyor. Lufthansa’nın ise çalışanlara iki aşamalı olarak 18 ay için toplam 250 avro maaş artışı önerdiği aktarıldı.
Taraflar toplu sözleşme görüşmeleri için 3-4 Ağustos’ta Frankfurt’ta yeniden bir araya gelecek.
Köln Havalimanı da Kilitlenmişti
Öte yandan, geçtiğimiz haftasonu, Köln-Bonn Havalimanı’nda, uzayan yolcu kuyrukları ve yığılan valizlerle benzer görüntüler yaşandı. Havalimanında haziran ayında yapılan uçuşların yüzde 9,5’i iptal edildi, yaz sezonunda yapılan uçuşların yarısına yakınında gecikme yaşandı.
Havalimanlarındaki personel açığını kapatmak isteyen Alman hükûmeti, Türkiye’den işçi getirmeyi geçici çözüm olarak gördü. Bu ayın başında Almanya ile Türkiye arasında imzalanan ikili anlaşma ile Türkiye’den gidecek “misafir işçiler” ile özellikle bagaj alım ve taşımadaki işçi açığının kapatılması bekleniyor. Ancak bu yöntemin, işçi alımlarındaki sıkı güvenlik kontrolleri nedeniyle haftalar alabileceği belirtiliyor.
Avrupa Genelindeki Yoğunluk
Avrupa genelinde havalimanlarında çalışan sayısı azalırken, yolcu ve uçuş sayılarının artması, uluslararası yolcuların bölgeye seyahatini çileye dönüştürmeye devam ediyor. Tatil sezonunun başlamasıyla hazirandan bu yana bölge ülkelerinden karşılıklı olarak artan uluslararası uçuşlar, Kovid-19 nedeniyle personelin azaldığı ve mevcut çalışanların grev yaptığı birçok havalimanında krize yol açtı.
Çok sayıda ülkenin uluslararası havalimanlarındaki giden yolcular bölümünde bilet kontrolü ve bagaj yüklemelerde uzun kuyruklar oluşuyor, gelen yolcular kısmında ise bagaj alımları için uzun süreli beklemeler yaşanıyor.
Diğer Avrupa Ülkelerindeki Son Durum
Alman hava yolu şirketi Lufthansa’nın uçakları, Verdi Sendikasının çağrısı üzerine yer personelinin tüm gün uyarı grevine gitmesi nedeniyle Brüksel’den Almanya’ya seferler yapılamıyor. Almanya’da yapılan grev, Brüksel Havalimanı’nda günlerdir süren yoğunluğun sürmesine neden oldu.
Hollanda’nın Amsterdam Schiphol Havalimanı yetkilileri nisandan bu yana devam eden yoğunluğa çözüm bulmakta zorlanıyor. Devam eden yoğunluğu azaltmak için uçuşu 4 saatten fazla olan yolcular havalimanı dışında bekletilirken, havalimanının dış hatlar gidiş kısmındaki yoğunluklar sebebiyle oluşan sıralar yüzlerce metreyi buluyor.
İsviçre’de okulların tatile girmesiyle birlikte çok sayıda ailenin bir anda yurt dışına seyahat etmesi, ülkedeki havalimanlarında işleyişi büyük oranda aksattı.
Kovid-19 önlemlerinin kaldırılması sonrası artan yurt dışı uçuşlarını karşılamak için yeterli sayıda personele sahip olmayan Birleşik Krallık’taki Heathrow Havalimanı’nda yönetim personellerin hızlı bir şekilde işe alımında başarısız oldu. Heathrow’da çalışan ve çoğunluğu bilet kontrol noktalarında görevli 700’e yakın British Airways personeli, Kovid-19 sırasında uygulanan yüzde 10’luk maaş kesintisi nedeniyle yaz başında greve gitti. Maaşlarına yüzde 8 oranında artış yapılan personel, eylemlerini 22 Temmuz’da bitirme kararı aldı. Öte yandan, Heathrow’un işletmeciliğini yapan şirketlerden Aviation Fuel Services (AFS) işçilerinin de maaşlarında iyileştirme talepleri kabul edildi. (AA/P)