'Küresel Gıda Krizi'

Karadeniz Üzerinden Yapılacak Tahıl Sevkiyatı

22 Temmuz'da Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın tahıl sevkiyatı hakkında yaptığı anlaşmanın ardından Rusya ve Ukrayna limanlarında hazırlıklar başladı.

Fotoğraf: Stringer - AA.

Rusya’nın Rostov-On-Don Limanı’nda, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde 22 Temmuz’da imzalanan tahıl anlaşması çerçevesinde Türkiye’ye taşınacak olan tahıllar gemilere yükleniyor. Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna tahılını Karadeniz üzerinden taşıyacak gemilerin denetimlerinin Ortak Koordinasyon Komitesi’nin desteğiyle Türk yetkililer tarafından gerçekleştirileceğini doğruladı.

4 Tarafın Koordine Edeceği Tahıl Sevkiyatı

Ukrayna’da sevkiyat için hazırlıklar yapılıyor. 22 Temmuz’da İstanbul’da, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalanmasının ardından, Ukrayna Limanları İdaresi, Odessa, Çornomorsk ve Yujnıy limanlarında tahıl kervanları oluşturulmaya başlandığını bildirmişti.

Limanlar İdaresinden yapılan açıklamada, deniz yoluyla tahıl ve ilgili gıda ürünlerinin ihracatına yönelik girişimin 22 Temmuz 2022’de imzalanmasıyla bağlantılı olarak, Odessa, Çornomorsk ve Yujnıy limanlarının yeniden faaliyete geçmesi için hazırlıkların yapıldığı belirtildi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, New York’taki BM Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, “Genel Sekreter (Antonio Guterres), 22 Temmuz’da varılan anlaşmaya göre, Ortak Koordinasyon Komitesi’nin desteğiyle hububat gemilerinin denetimlerinin Türk personel tarafından gerçekleştirileceğini, Ukraynalıların ise Karadeniz’den güvenli geçişi sağlayacağını söyledi.” diye konuştu.

Haq, “Gemiler, Karadeniz’deki Ukrayna limanlarına gidiş gelişlerinde gemide silah bulunmadığından emin olmak için denetlenecek.” dedi.

Tahıl Koridoru ve Küresel Gıda Krizi

BM yetkilisi, gazetecilerin gemi denetimlerinin sadece Türk personeli tarafından yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorular üzerine, “Hububat sevkiyatlarını takip etmekle ilgilenen Ortak Koordinasyon Merkezi, İstanbul’da Milli Savunma Üniversitesi kampüsündeki bir binada bulunuyor ve merkez Türkler, Ruslar, Ukraynalılar ve BM yetkilileri olmak üzere 4 bölümden oluşuyor. Ortak Koordinasyon Komitesi başkanının adının çok yakında açıklanacağını umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’daki toplantısının akabinde, Ukrayna limanlarından dünya pazarlarına hububat, ilgili gıda maddeleri ve gübrelerin güvenli bir şekilde taşınması için Ukrayna, Rusya Federasyonu, Türkiye ve BM temsilcilerinden oluşan bir mekanizma kurulduğu belirtilmişti. Bu merkezin, girişime uyumu sağlamak için ticari gemilerin hareketini izleyeceği, yalnızca ticari tahıl ve gıdayla ilgili malların ihracatına odaklanacağı, Ukrayna limanlarından gelen malların yerinde kontrolünü sağlayacağı ve raporların tutulacağı bir mekanizmaya sahip olacağı bilgisi paylaşıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Bu anlaşmanın amacı, küresel açlığın önlenmesine, küresel gıda güvensizliğinin azaltılmasına ve Ukrayna limanlarına giren ve çıkan ticari gemilerin emniyet ve güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmaktır.” ifade edilmişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler