'Ana Dil'

Fas’ta Fransızcanın Eğitim Dili Olmasına Son Verilmek İsteniyor

Faslı aktivistler, ülkede Fransızcanın eğitim müfredatından çıkarılması ve resmî kurumlardaki kullanımının durdurulmasını talep ediyor.

Fotoğraf: @Mounir Taha Shutterstock.

Faslı aktivistler, Fransızcanın artık eğitim dili olmaması ve resmî kurumlardaki kullanımının durdurulması talebiyle bir kampanya başlattı.

Eğitim Dili Olarak Arapça İsteniyor

Faslı aktivistler, birkaç günden beri “Change.org” adlı internet sitesi üzerinden “Fas’ta dil adaletine evet, Fransızcaya hayır” temasıyla kampanya düzenledi.

Ülkede Fransızcanın eğitim müfredatından çıkarılması ve resmî kurumlarda kullanılmaması talebiyle düzenlenen kampanya kapsamında 6 bin 760 imza toplandı.

Sosyal medya hesaplarında da Fransızca karşıtı çalışmalar başlatan aktivistler, eğitim müfredatının Fas’ta resmî dil olan Arapçayla okutulmasını istiyor.

“Fransızca Eğitim Ulusal Kimliğimize Darbe”

Fas’ta eğitim dilinin Fransızca olmasını, “bu ülkenin değer, anayasa ve diline saygısızlık” olarak nitelendiren aktivistler, ayrıca Fransızcanın eğitim başta olmak üzere kamu kurumlarında kullanılmasındaki ısrarı ise Fas’ın ulusal kimliğine darbe olarak değerlendirildi.

Fas’ta Ağustos 2019’da yürürlüğe giren yasayla beraber ülkede bazı bilimsel ve teknik derslerin Fransızca olarak öğretilmesi kararlaştırılmıştı. Yürürlüğe giren yasa, ülkedeki bazı siyasi parti ve dernekler tarafından eleştirilmişti.

Fas Anayasası’na göre ülkede Arapça ve Berberice resmî diller olarak kabul ediliyor.​​​​ (AA)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler