'Kuraklık'

İklim Değişikliği Ren Nehri’ni Vurdu

Almanya'da Ren Nehri'ndeki su seviyesi kuraklık nedeniyle ciddi olarak azaldı. Nehir üzerinde yapılan kargo taşımacılığı sekteye uğradı.

Fotoğraf: Abdulhamid Hoşbaş - AA.

İklim değişikliği kaynaklı çevre sorunları, dünya genelindeki kuraklık tehlikesinin boyutunu hızla artırırken bunun en çarpıcı etkileri, bu yaz Ren Nehri başta olmak üzere Avrupa kıtasında görülüyor.

2022 Yazında Avrupa’da Kuraklık

Avrupa Birliği (AB) Ortak Araştırma Merkezi’nin hazırladığı “Drought in Europe 2022” raporuna göre kıta genelinde son 500 yılın en büyük kuraklığının yaşandığı ihtimali üzerinde duruluyor. Avrupa topraklarının yüzde 44’ü kuraklık tehdidiyle yüz yüze kalırken Almanya’nın Hessen eyaletindeki Waldeck kentinde yer alan ve Almanya’nın büyük göllerinden olan Eder Gölü ile gölü besleyen akarsularda yaşanan kuraklık görüntülendi.

119,3 milyon metreküp depolama hacim ve 11 bin 800 kilometre karelik alana sahip Eder gölünde su seviyesinin düşmesi ile ahşap iskele ve balıkçı kayıklarının, karaya oturduğu görülüyor.

Ren Nehri’ndeki Su Çekilmesi

4 sene önce yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesinin düştüğü Ren Nehri, bir kez daha aynı problemle karşı karşıya. Ren Nehri’nin su seviyesi ortalama olarak 3 metreyken mevcut durumda 85 santimetreye indiği kaydedildi. Alçak seviyesi nedeniyle nehir üzerindeki turistik feribot ve restoran benzeri işletmelerin ve kargo gemilerinin sıkıntı çektiği belirtiliyor. Sanayi sektörü için hammadde taşıyan nakliye gemilerinin sefer yapamaması hâlinde ya da daha az derinlikte yolculuk yapabilmek için düşük kapasitede yük taşımasının ekonomik açıdan sonuçlar doğuracağı tahmin ediliyor. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler