'Yoksulluk'

“AB’de Nüfusun 5’te 1’i Yoksulluk ve Dışlanma Riski Altında”

Avrupa Birliği'nde nüfusun 5'te 1'ine denk gelen yaklaşık 95 milyon insanın yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında olduğu bildirildi. Belçika'da bir ailenin yıllık enerji faturasının 9 bin avroyu aşacağı tahmin edildi.

Fotoğraf: @ChiccoDodiFC - Shutterstock.

Avrupa Birliği’nde (AB) 2021’de nüfusun yüzde 21,7’sinin yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olduğu belirtildi.

Yoksulluk, Maddi ve Sosyal Yoksunluk ve Düşük İstihdam

AB İstatistik Ofisinin (Eurostat) verilerine göre, geçen sene AB’de nüfusun yüzde 21,7’sini temsil eden 95 milyon 400 bin kişi, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaydı.

Araştırma, bu riskleri “yoksulluk, ciddi maddi ve sosyal yoksunluk ve/veya çok düşük istihdam yoğunluğuna sahip bir hanede yaşamak” olarak tanımlıyor ve bu risklerden en az birini yaşayan haneleri kapsama dahil ediyor. Söz konusu 95 milyon 400 bin kişiden yaklaşık 5 milyon 900 bini üç riski aynı anda taşıyan hanelerde yaşıyor.

Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski AB ülkeleri arasında değişiklik gösteriyor. En yüksek oranlar Romanya (yüzde 34), Bulgaristan (yüzde 32), Yunanistan ve İspanya’da (yüzde 28’er) kaydedildi. En düşük oranlar ise Çekya (yüzde 11), Slovenya (yüzde 13) ve Finlandiya’da (yüzde 14) görüldü.

Enerji Tedarik Sorunları ve Artan Faturalar: Belçika

Belçika’da Flaman Bölgesi‘nin enerji düzenleyici kurumu Vreg, ortalama bir ailenin yıllık elektrik ve doğal gaz tüketimlerine ödeyecekleri güncel rakamları içeren verileri paylaştı. Buna göre, Belçika’da eylül ayında yeni sözleşme yapacak bir ailenin yıllık enerji faturası 9 bin 210 avroyu bulacak.

Ortalama miktarlarda tüketim yapan bir ailenin yıllık elektrik faturası 3 bin 256 avro, doğal gaz faturası da 5 bin 954 avro olacak. Belçika’da geçen yılın aynı döneminde yıllık elektrik fatura ortalaması 1051 avro seviyesindeydi. Böylece, ülkede elektrik faturaları 1 yılda 3 kat yükseldi.

Ülkede, yıllık doğal gaz faturalarının mart ayındaki ortalaması ise 2 bin 554 avro seviyesindeydi. Doğal gaz faturaları son 6 ayda 2 kattan fazla arttı. Öte yandan, bu rakamlar, hükümetin enerji faturalarını düşürmeye yönelik uygulamaya koyduğu çeşitli tedbirlerin etkilerini içermiyor. Belçika’da doğal gaz ve elektrikte KDV oranı yüzde 21’den yüzde 6’ya indirilmiş, yoksullara yönelik sosyal tarifeler uygulamaya girmişti.

Belçika’da hanelerin doğal gaz ve elektrik tüketimleri her ay ölçülerek faturalandırılmıyor. Evin boyutu, kaç kişinin yaşadığı ve enerji sınıflandırması gibi çeşitli unsurlar göz önünde bulundurularak yıllık enerji tüketim ortalaması belirleniyor. Bu rakam 12 aya bölünerek her ay aynı miktarda ödeme yapılıyor. Yıl sonunda yapılan ölçümlerde ise fark tahsil ediliyor veya gerçekleşen tüketime uyumlu yeni fatura seviyesi uygulanıyor. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler