'Açık Cami Günü'

Açık Cami Günü’nde Binlerce Cami Kapılarını Ziyaretçilere Açıyor

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 3 Ekim'de Almanya genelinde binden fazla cami Açık Cami Günü kapsamında kapılarını gayrimüslimlere açıyor.

Müslüman Koordinasyon Konseyi (KRM), bu yılki Açık Cami Günü‘nü (Tag der offenen Moschee – TOM) “Sınırlı Kaynaklar – Büyük Sorumluluk” mottosu ile düzenliyor. Her yıl 3 Ekim’de düzenlenen etkinlik ile Müslümanların ve camilerin tanıtılarak önyargı ve yanlış anlamaların giderilmesi amaçlanıyor.

Etkinliğe ilgi duyan gayrimüslimler camileri ziyaret ederek Müslümanlar, İslam ve camiler hakkında merak ettikleri konuları doğrudan muhataplarına sorabilme imkanı bulurken, tanışma ve sohbet etme imkanı ile ön yargı ve yanlış anlamaların giderilmesi hedefleniyor.

Çevreye Duyarlı Yaklaşım

TOM etkinliğinin bu yılki mottosu ile Müslümanlar iklim değişikliği ve sınırlı kaynaklara dikkat çekmek istiyor. TOM’un resmî sitesinde konuyla ilgili yayınlanan yazıda, “Mevcut durumda, iklim değişikliği, koronavirüs pandemisi, Ukrayna-Rusya savaşı ve enerji krizi gibi bir krizden başka bir krize savruluyoruz. Belirsizlik artıyor, ancak kesin olan bir şey var ki o da yaşam tarzımız, tüketim ve tüketim alışkanlıklarımız çevremizi büyük ölçüde etkiliyor.” ifadeleri yer aldı. Çevreye karşı sorumlu bir yaklaşımın merkezi öneme sahip olduğu belirtilirken, insanlar olarak sadece bugünden değil, aynı zamanda gelecek olan nesillerden de sorumlu olduğumuza vurgu yapıldı.

İslam anlayışına göre insanın yaratılıştan önemli bir konuma sahip olduğu ve tüm kaynakların insanın kullanabileceği, yönetebileceği, geliştirebileceği ve yaşayabileceği şekilde Allah’ın insana bir hediyesi ve emaneti olduğu belirtildi.  Bu nedenle insanın yeryüzünü koruma ve akıllıca ve bilinçli bir şekilde şekillendirmekle yükümlü olduğu, israftan sakınarak ölçülü bir yaşam sürmenin gerekliliği vurgulandı.

Camilerde Bilinçlendirme Çalışmaları

Bu anlamda camilerde bilgilendirme programları, konferanslar, eylem günleri gibi bilinçlendirme çalışmalarının düzenlenebileceği, enerji tasarrufuna yönelik pek çok basit önlemin ise çoğu camilerde hâlihazırda uygulanabileceğine işaret edildi.

Aynı zamanda camilerde sürdürülebilir sıhhileştirme çalışmalarının ve yenilenebilir enerji kullanımının bilhassa yeni cami projelerinde dikkate alınması gerektiği de belirtildi.

Kısaca TOM olarak adlandırılan Açık Cami Günü ile 1997’den beri her sene gayrimüslim toplum Müslümanları ve ibadethanelerini daha yakından tanıma fırsatı buluyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler