'Kurumsal Irkçılık'

Almanya’da Hristiyan Yardım Kuruluşları Irkçılıkla Suçlanıyor

Almanya'nın saygın yardım kuruluşları olarak tanınan Malteser ve Johanniter'in bazı birimleri ırkçılık yapmakla suçlanıyor. 2020'de tanık olduğu ırkçı hadiseleri bildiren çalışanın işine ise Johanniter tarafından son verilmiş.

Fotoğraf: @ Binder Medienagentur - Shutterstock.

TAZ gazetesinde yer alan bir habere göre; Hristiyan yardım kuruluşları Malteser ve Johanniter’in Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki birimlerinde ırkçılık vakaları yaşanıyor. Katolik Malteser ve Protestan Johanniter yardım kuruluşları her yıl yüz binlerce acil yardım ve kurtarma operasyonu gerçekleştiriyor.

Duvar Takviminde Hitler’in Doğum Günü

TAZ’ın haberleştirdiği iddialara göre, Köln’deki Johanniter’da Adolf Hitler ve diğer tanınmış Nazilerin doğum günleri duvar takvimine işaretlendi ve burada  ırkçı içerikli bir oyun oynandı. Ayrıca, bazı kurtarma ekibi çalışanlarının de Reichsbürger olarak bilinen aşırı sağcı hareketle bağlantılı olduğu da iddia ediliyor.

Malteser’a ait Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki bir kurtarma istasyonunda ise bir çalışanın bir kurtarma operasyonu öncesi mültecilere yardım etmektense mülteci yurdunu ateşe vermeyi tercih edeceğini söylediğine dair iddialar yer alıyor. Aynı zamanda kurtarma istasyonu çalışanlarına ait bir sohbet grubunda ırkçı ve cinsiyetçi mesajlar paylaşıldığı belirtiliyor.

Irkçılığı Bildiren Çalışanın İşine Son Verilmiş

TAZ’ın açıkladığına göre; hem Malteser’in hem de Johanniter’in kurtarma istasyonunda olaylara şahit olan bazı çalışanlar, hastalara ırkçı nedenlerle daha kötü muamele edildiği vakaları ilgili mercilere bildirmiş. Fakat, Köln’de aşırı sağcı ve ırkçı olaylarla bağlantılı olduğu iddia edilen kurtarma görevlileri, Johanniter’in ilk yardım biriminde hâlâ çalışmaya devam ediyor. Öte yandan; 2020 yılında olayları kendi içinde ele alan Johanniter’de vakaları bildiren çalışanın işine “işinde başarılı olmadığı” gerekçesiyle son verdiği aktarıldı.

Her iki yardım kuruluşu da 17 Eylül’de kendilerine yönelik iddialara ilişkin kapsamlı bir soruşturma başlatılacağı sözünü verdi. Ancak tüm kurumsal yapının suçlanmasını kabul etmediklerini bildirdiler.

Johanniter: Çalışanlarımızın Topyekûn Suçlanmasına Karşıyız

Johanniter sözcüsü geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı açıklamada, eski çalışanı tarafından ortaya atılan iddiaların 2020 yılında kapsamlı bir şekilde soruşturulduğunu, ancak suçlamalara dair herhangi bir kanıt bulunamadığını söyledi. TAZ’ın yeniden gündeme getirdiği bu iddiaların yeniden soruşturulacağını kaydeden kurum sözcüsü, “Dönemin bölge yönetim kurulunun profesyonel itfaiye teşkilatındaki ve Köln’deki ortaklarımızı erken bir aşamada bilgilendirmemiş olmasından dolayı üzüntü duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

Irkçı fikirlerin, Johanniter’in kurumsal tutumuna son derece aykırı olduğunu ifade eden kurum sözcüsü, “Aynı zamanda, çalışanlarımızın ve tüm kurtarma kuruluşunun topyekûn kınanmasını da reddediyoruz. Çalışanlarımızın büyük bir kısmı, kusursuz, özverili ve profesyonel bir hizmet sunmaktadır.” dedi.

Malteser: Olaylardan Haberdar Değiliz

Malteser adına basına konuşan bir kurum sözcüsü ise, iddialardan daha önce haberdar olmadıklarını ve olayların basına yansımasının ardından bir iç soruşturma başlattıklarını söyledi. Aşırı sağcı ve ırkçı davranışların Malteser tarafından açıkça kınandığını ifade edildi.

Bununla birlikte bu zamana kadar kurtarma hizmetlerinde aşırı sağcı olaylara ilişkin herhangi bir şikayet almadıklarını, bu nedenle haberde ileri sürüldüğü gibi kurtarma görevlilerinin ırkçı davranışlarda bulunduklarına dair genel bir suçlamayı kabul etmedikleri kaydedildi. Irkçılık konusunun ise, bundan sonra personele yönelik zorunlu ileri eğitim kurslarında daha da yoğun bir şekilde ele alınacağı belirtildi. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler