'"NSU 2.0"'

Camilere “NSU 2.0” İmzalı Tehdit Mektupları Gönderilmiş

Aşağı Saksonya'daki 2 cami ve bir kiliseye "NSU 2.0" imzalı tehdit mektupları gönderildiği açıklandı. Faillere ilişkin bir ipucuna hâlen ulaşılmış değil.

Fotoğraf: @mikeledray / Shutterstock.

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletindeki iki cami ve bir Protestan kilisesine geçtiğimiz haftalarda “NSU 2.0” imzalı tehdit mektupları gönderildi.

Mektuplara İlişkin Cezai Takibat

Aşağı Saksonya Eyaleti Kriminal Polis Teşkilatı (LKA) sözcüsünün dün Hannover’de yaptığı açıklamada, şu ana kadar faillerle ilgili herhangi bir ipucuna ulaşılamadığını söyledi. Açıklamada, soruşturmanın ise sürdüğü bildirildi.  Mektuplar, Bramsche’deki (Osnabrück bölgesi) Mevlana ve Barnstorf’taki (Diepholz bölgesi) Eyüp Sultan camiilerinin ve Osnabrück’teki bir Protestan Lütheryan kilisenin cemaatlerini hedef almıştı. LKA’nın açıkladığına göre; son tehdit mektubu ağustos ayında, diğerleri ise nisan ve haziran aylarında yollanmış.

Tehdit mektubunda yer alan ifadelerden biri “Siz Türklerin hepsini öldüreceğiz”. Bu tehdidin yanına bir de gamalı haç çizilmiş. LKA, Barnstorf’taki Mevlana Camii’nin hâlihazırda iki tehdit mektubu aldığını ve nisan ayında caminin camlarının kırıldığını doğruladı. Polis, diğer hususların yanı sıra, nefrete teşvik, tehdit, hakaret ve onur kırıcı aşağılama suçlarından cezai takibat başlattı. Yetkililer, devam etmekte olan soruşturmaların durumu hakkında ise başka bir bilgi vermedi.

“NSU 2.0” Davası ve Diğer Mektuplar

LKA, 2018 yılından bu yana Almanya genelinde “NSU 2.0” imzalı tehdit mektuplarının defalarca gönderildiğini de hatırlattı. Kamuoyunca tanınan kişiler ve siyasetçilerin yanı sıra polis memurları, avukatlar ve toplum örgütlerine de tehdit mektupları gönderildi. Failler bu imzayla, dokuzu Türkiye ve biri Yunanistan kökenli esnaf ve bir Alman kadın polis olmak üzere toplam on kişiyi öldüren Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı aşırı sağcı terör örgütüne atıfta bulunuyor.

Ağustos 2018 ile Mart 2021 arasında 100’den fazla kendi yazdığı tehdit mektubunu gönderdiği iddia edilen Berlinli Alexander M. şu anda Frankfurt Eyalet Mahkemesi’nde yargılanıyor. Davada, savcılığın müştekiler adına 6 Ekim’de savunma yapması ve davanın 27 Ekim’de sonuçlanması bekleniyor. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler