'NSU 2.0'

“NSU 2.0” Davasında Karar Ne Zaman Çıkacak?

"NSU 2.0" imzalı tehdit mektuplarını göndermekten yargılanan sanığın duruşmasında yavaş yavaş sona yaklaşılıyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Frankfurt Eyalet Mahkemesi’nde görülen “NSU 2.0” tehdit mektupları davasında savcılığın savunması 6 Ekim’de başlayabilir. Sanık tarafının kapanış konuşması da o gün için planlanmış olsa da, davada delillerin toplanması henüz tamamlanmadı. 22 Eylül’de mahkeme bugüne kadar yapılan delil başvurularına ilişkin kararlarını açıkladı. Davanın 27 Ekim’de sona ermesi planlanıyor.

“NSU 2.0” İmzalı Tehdit Mektupları

Davada, Berlin’de ikamet eden Alexander M. hakaret, tehdit, zorlama ve halkı kışkırtma suçlarından yargılanacak. Alexander M.’nin kadın siyasetçilere, avukatlara ve kamuya mal olmuş kişilere yönelik çok sayıda tehdit mektubunun yazarı olduğu iddia ediliyor. İddianameye göre, şüphelinin Ağustos 2018 ile Mart 2021 arasında, kendi yazdığı 100’den fazla tehdit mektubunu e-posta, faks veya kısa mesaj yoluyla gönderdiği iddia ediliyor. M. ise bu suçlamaları reddediyor. “NSU 2.0” imzasıyla yollanan bu tehdit mektupları, aşırı sağcı terör hücresi Nasyonal Sosyalist Yeraltı’na (NSU) atıfta bulunuyor.

Av. Seda Başay-Yıldız da Müştekilerden Biri

Örneğin davada müşterek davacı olarak yer alan Frankfurtlu avukat Seda Başay-Yıldız, özellikle kişisel verilerinin bir polis bilgisayarından sorgulanmasıyla ilgili olarak hâlâ açıklığa kavuşturulması gereken çok şey olduğunu düşünüyor. Başay-Yıldız’ın adres bilgileri faks olarak gönderilen tehdit mektubunun ulaşmasından 90 dakika önce polis sisteminden alınmış.

Başay-Yıldız, sabah saatlerinde düzenlenen dayanışma mitingine katılanları selamladığı konuşmasında “Bir ya da birden fazla polis memuru benim ve ailemin verilerini ele geçirdi.” dedi. Av. Başay-Yıldız‘ın adı çeşitli polis veri tabanlarına 17 kez sorgulanmış. “Berlin’den birinin polis memuru gibi davranıp bu verileri sorgulamış olmasının imkansız olduğunu düşünüyorum. O zaman isim bilgisayara sadece bir kez girilmiş olacaktı.” Davada, verilerin sanığa nasıl ulaştığının açıklığa kavuşturulması gerekiyor.

Polislere Açılan Soruşturma

Ocak 2022’de Frankfurt Cumhuriyet Başsavcılığı, 1. Frankfurt polis karakolundan 31-37 yaşları arasında dört erkek ve bir kadından oluşan beş şüpheli hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Sanıklar, anayasaya aykırı örgüt işaretleri kullanmak, nefret söyleminde bulunmak, şiddet sergilemek , dinî veya ideolojik inançlara hakaret etmek, mülkiyete zarar vermek ve pornografik yazılar dağıtmakla suçlanıyor.

Soruşturulan sohbet gruplarının “NSU 2.0” vakasıyla ilgili soruşturmanın bir parçası olduğu ise tesadüfen fark edildi. Ağustos 2018’de Frankfurt’taki Av. Seda Başay-Yıldız kendisine ve ailesine yönelik hakaret ve tehditlerin olduğu ve kişisel bilgilerini içeren NSU 2.0 imzalı bir tehdit mektubu almıştı. Mektubun faillerini bulma amacıyla bir soruşturma açılmıştı. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler