'NSU 2.0'

Almanya’da Türk Derneğine Irkçı Ölüm Tehdidi İçeren Mektup

Almanya'nın Neuss kentinde, Türkiye kökenlilere ait bir derneğe içerisinde ölüm tehdidinin yer aldığı NSU 2.0 imzalı bir mektup gönderildi.

Görsel: Neuss Türk Kültür Ocağı - Anadolu Ajansı

Almanya’nın Neuss kentinde, Türk Federasyonu’na bağlı Türk Kültür Ocağı’na 30 Ağustos salı günü ırkçı ve Müslüman düşmanı ifadeler içeren bir tehdit mektubu gönderildi. “Tekrar geleceğiz. Caminizi yıkıp, siz Türklerin hepsini öldüreceğiz” ifadelerinin yer aldığı mektuptaki NSU 2.0 imzası ve gamalı haç sembolü dikkat çekiyor.

Neuss Türk Kültür Ocağı Başkanı Tansel Çiftçi, ırkçı tehdit mektubuna dair yaptığı açıklamada, iki hafta arayla ırkçıların ikinci kez hedefi olduklarını belirterek, gerek üyelerinin gerekse şehirlerinde yaşayan Türklerin olayları korku ve endişeyle karşıladıklarını söyledi.

Çiftçi, “Bugün postayla bir mektup geldi. Bundan iki hafta önce de derneğimize yapılan saldırıda binamızın camları kırılmıştı. Bu olayların sıklaşması nedeniyle üyelerimizde ve burada yaşayanlarda tedirginlik başladı. Yetkililerden sorumluların yakalanmasını ve gerekli cezayı almalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Avrupa’nın ortasında ölüm tehditleri alarak yaşadıklarını ve bunun kabul edilemeyeceğini vurgulayan Çiftçi, suç duyurusunda bulundukları polisin olaylarla ilgili inceleme başlattığını kaydetti.

Aynı Mektup Camiye de Gönderilmişti

Birkaç gün önce Almanya’da bir cami de NSU 2.0 imzalı bir tehdit mektubu almıştı. Barnstorf’ta bulunan ve İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı’na (IGMG) bağlı olarak faaliyet gösteren Mevlana Camii’ne ırkçı ölüm tehdidi içeren benzer bir mektup bırakılmıştı. Üzerine gamalı haç sembolü çizilen mektupta, “Siz Türklerin hepsini öldüreceğiz” tehdidi yer alıyordu.

Aşağı Saksonya Schura, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Barnstorf’taki üye cemaatimiz dört ay içinde ikinci kez NSU 2.0 imzalı nefret dolu tehdit mektuplarının hedefi oldu. Bizi korkutmalarına izin vermeyeceğiz!” ifadeleri ile saldırıya tepki göstermiş, siyasilere bu ırkçı saldırılara yönelik daha etkili adımlar atmaları çağrısında bulunmuştu.

NSU 2.0 Tehdit Mektupları

NSU 2.0 tehdit mektupları serisi, Avukat Seda Başay Yıldız’a ilk kez Ağustos 2018’de faksla “NSU 2.0” imzasıyla ırkçı ve tehdit içerikli bir yazı gönderilmesiyle başlamıştı. Başay Yıldız, Almanya’da 2000-2007 arasında 8’i Türk toplam 10 kişiyi katleden NSU terör örgütünün Münih’te görülen davasında, 2000’de öldürülen Enver Şimşek’in ailesinin avukatlığını yapmasının ardından aşırı sağcı grupların hedefi hâline gelmişti. 

Yapılan inceleme kapsamında Başay Yıldız’ın nüfus bilgilerine Frankfurt polis karakolundaki bir bilgisayardan bakıldığı tespit edilmişti. Avukatın kimlik bilgilerine bakıldığı sırada bilgisayara erişimi bulunan polis memurlarının, internet üzerinden oluşturdukları sohbet gruplarının varlığı ortaya çıkmıştı.

Avukat Başay Yıldız’a “NSU 2.0” imzasıyla tehdit mektubu gönderdiği öne sürülen bir kişi Mayıs 2021’de Berlin’de tutuklanmıştı. Zanlının, Yıldız’ın adres bilgilerine nasıl ulaştığının tespit edilemediği açıklanmıştı.

Bugüne kadar NSU 2.0 imzalı tehdit mektubu alan yüzlerce kişi arasında Sol Parti Eş Başkanı (Die Linke) Janine Wissler, Sol Partili  milletvekilleri Sevim Dağdelen ve Gökay Akbulut, Sol Parti Grup Başkanı Amira Mohamed Ali, Berlin’de yaşayan Türk komedyen İdil Baydar, Yeşiller Partisi’nden Aşağı Saksonya Milletvekili Filiz Polat, Anton Hofreiter, Renate Kunast, Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek ve Yeşiller Partili Hannover Belediye Başkanı Belit Onay da bulunuyor.

NSU 2.0 imzalı mektupların gönderildiği kişilerin adreslerinin Hessen eyalet polisinin bilgisayarından araştırıldığı tespit edilmesinin ardından Hessen Emniyet Müdürü Udo Münch, olayda ihmali olduğu suçlamalarına binaen görevinden istifa etmişti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler