'Göç'

Almanya’da Nüfus Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesinde

Almanya'da nüfusun, Ukraynalı mültecilerin gelişiyle beraber, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 84 milyona ulaştığı açıklandı.

Fotoğraf: @Ingrid Balabanova / shutterstock.com

Alman Federal İstatistik Ofisi (Destatis), 27 Eylül’de güncel nüfus verilerini açıkladı. Açıklamada, Ukraynalı mültecilerin Almanya’ya akın etmesinin ülke nüfusunu tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 84 milyonun üzerine çıkardığı belirtildi.

2022 ve 2021 Arasındaki Nüfus Artış Farkı

Haziran ayı sonu itibarıyla ülke nüfusu 2021 yılı sonuna kıyasla 843 bin kişi yani yüzde 1 oranında arttı. 2021 yılının tamamında ise ülke nüfusu sadece 82 bin kişi yani yüzde 0,1 oranında artmıştı.

Almanya’da yaşayan kadın ve kız çocuklarının sayısı 2022’nin ilk yarısında 526 bin (yüzde 1,2) arttı. Erkek ve erkek çocuklarının sayısı ise önceki yıla göre 317 bin (yüzde 0,8) kişi arttı. Cinsiyetler arasındaki 200 bini aşan bu farkın, Ukrayna’daki savaştan kaçan mültecilerle oluştuğu ifade edildi.

2022 yılının ilk yarısında Rus işgalinden kaçmak isteyen yaklaşık 750 bin Ukraynalı mülteci Almanya’ya geldi. Mültecilerin çoğunun kadın olduğunu bildiren Destatis, haziran ayı sonu itibariyle 2021 yılı sonuna kıyasla 501 bin daha fazla Ukraynalı kadın ve kız çocuğunun Almanya’da yaşadığını, Ukraynalı erkek ve erkek çocuk sayısının ise önceki yıla kıyasla 248 bin arttığını söyledi.

Doğum-Ölüm Sayıları ve Eyaletlere Göre Nüfus Artışı

2022’in ilk 6 ayında net göçle ülke nüfusu, yaklaşık 1 milyon arttı. 2021’in ilk 6 ayında nüfus artışı sadece 134 binle sınırlı kalmıştı. Göçe ek olarak; ülkedeki ölümlerin doğumlardan fazla olması nüfus artışını azaltıcı bir etki yarattı: 2022’nin ilk yarısında Almanya’da hayatını kaybedenlerin sayısı, dünyaya gelenlerin sayısından 161 bin daha fazla.

Açıklamada ülkedeki tüm eyaletlerde nüfusun arttığı belirtilirken bölgesel farklılıklara da dikkat çekildi. En fazla nüfus artışı yüzde 1,3 oranıyla Berlin’de gerçekleşti. Bu oranı Bavyera ve Hessen eyaletleri yüzde 1,2 oranıyla takip etti. Bremen (yüzde 0,5), Thüringen (yüzde 0,6) ve Saarland (yüzde 0,7) eyaletleri ise nüfus artışının en az olduğu eyaletler olarak yer aldı.

1992 ve 2015’te Kitlesel Göçler

Almanya benzer büyüklükte bir nüfus artışını daha önce 1992 ve 2015 yıllarında yaşamıştı. Her iki nufüs artışı da kitlesel göç nedeniyle gerçekleşmişti.

1992 yılında; SSCB’nin çöküşünden ve Almanya’nın yeniden birleşmesinden kısa bir süre sonra, Yugoslavya’daki savaştan kaçan ve sınırların açılmasının ardından başta Bosna Hersek’ten olmak üzere Doğu Avrupa’dan gelen yaklaşık 700 bin kişi Almanya’ya ulaşmıştı.

2015 yılında ise Suriye, Irak ve Afganistan gibi savaştan harap olmuş ülkelerden gelen yaklaşık 1 milyon insan, Almanya’ya sığınmacı olarak göç etmişti. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler