'Hollanda'

Hollanda’da Camilere Enerji Desteği Verilecek

Hollanda'da "enerji krizinden etkilenen dinî kuruluşlara destek" önergesi kabul edildi ve camiler de önerge kapsamına dahil edildi.

Hollanda'daki Utrecht Ulu Camii'nin havadan görünüşü. Fotoğraf: @Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.

Hollanda’da enerji krizi nedeniyle sıkıntı yaşayan camilerin de içinde bulunduğu “dinî kuruluşlara destek olunması için çözümlerin aranması” önergesi kabul edildi. Amsterdam Belediye Meclisi ise, ülkedeki burka yasağının kaldırılmasına ilişkin verilen önergeyi kabul etti.

Dinî Kuruşlar Kapsamına Camiler de Eklendi

DENK Partisi meclis grup başkanı Farid Azarkan, Temsilciler Meclisine sunulan, enerji krizi nedeniyle sıkıntı yaşayan “orta ve küçük işletmelere destek olunması için çözüm arayışlarına girilmesi” önergesine vakıf ve dinî kuruluşların da eklenmesini sağladı. Temsilciler Meclisine sunulan önerge yapılan oylamayla kabul edildi.

Azarkan, yaptığı yazılı açıklamada, mecliste bulunan iki partiyle birlikte enerji krizi nedeniyle sıkıntı yaşayan orta ve küçük işletmeler ile sivil toplum kuruluşlarına destek çözümü için bir önerge hazırladıklarını belirterek, “İlk önerge camilerin de içinde bulunduğu dinî kuruluşları kapsamıyordu. Hükûmet çok geniş bir kesime enerji desteği sağlarken, camiler gibi dinî kuruluşlar bunun dışında kalamazdı.” dedi.

Tavan Fiyat Uygulaması ve Enerji Krizine Karşı Alınan Önlemler

Hollanda hükûmetinin 20 Eylül’de yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2023’ten itibaren gaz ve elektrik ücretleri için yıl boyunca geçici bir tavan fiyat uygulamasına gidileceği, bunun bir metreküp gaz için yaklaşık 1,50 avro ve bir kilovat elektrik için 70 cent olduğu belirtildi.

Enerji fiyatlarındaki gelişmeye göre tavan fiyatın düşürülebileceği fakat gaz için metreküp başına 1,20 avronun altına düşülmeyeceği ifadesi kullanıldı. Tavan fiyat uygulaması sayesinde ortalama bir hanenin yıllık 2 bin 280 avro, aylık ise 190 avro tasarruf yapacağı kaydedildi.

Hükûmetin fiyat tavanını ortalama düzeyde güvence altına aldığı, bunun bir hanenin yılda ortalama 1200 metreküp gaz ve 2 bin 400 kilovat elektrik tüketeceği hesabı ile yapıldığı, ortalama miktarda gaz ve elektrik tüketen bir hanenin aylık faturasının 290 avroyu geçmeyeceği aktarıldı.

Faturalara iki farklı ücret yansıyacağı, ortalama tüketim limitine kadar olan kısım için sabit tavan fiyat tutarı olacağı, ortalama tüketimin üzerindeki kısım için ise piyasa fiyatının yansıyacağı belirtildi. Bunun enerji tasarrufunu teşvik etmek için yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Acil Durum Fonu Oluşturulması Gündemde

Aylık enerji faturalarının 1 Kasım’dan itibaren bir ara çözüm yoluyla düşürülebileceği belirtilirken, enerji şirketlerinin ise önümüzdeki kış faturaları ödeyemeyen hanelerin gaz ve elektriğini kapatmasına izin verilmeyeceği, hanelerin büyük borçlar oluşturmasını önlemek için ise bir acil durum fonu oluşturulacağı açıklandı.

Tavan fiyatı uygulaması nedeniyle, önümüzdeki yıl için enerji vergisinin azaltılma planının iptal edildiği bilgisi paylaşıldı. Fiyat tavanına ek olarak, gelecek yıl düşük gelirliler için 1300 avroluk enerji ek ücreti verileceği kaydedildi. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler