'Fransa'

Fransa’da Cami Kapatmaları Devam Ediyor

Son 2 yılda 23 camiyi kapatan Fransa yönetimi, imamına radikalcilik isnat ettiği bir caminin daha kapatılacağını bildirdi.

© Andrzej Lisowski Travel / Shutterstock.com

Fransa’da, Ağustos 2021’de kabul edilen “ayrılıkçılık” yasasının ardından cami kapatmaları başta olmak üzere ülkedeki İslami kurum ve derneklere İçişleri Bakanlığının sert müdahaleleri sürüyor.

Fransız basınına yansıyan haberlere göre ayrılıkçılık “şüphesi” ile kapatılan camilere bir yenisi daha ekleniyor. BFMTV ve Le Figaro, İçişleri Bakanlığının Bas-Rhin bölgesindeki Obernai Camisi’nin kapatılması için prosedürü başlattığını duyurdu.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter hesabından Le Figaro haberini, “İslami ayrılıkçılığa karşı mücadele Cumhurbaşkanı’nın talebiyle sürüyor.” ifadeleriyle paylaştı. Darmanin, “Son 2 yılda, 23 ayrılıkçı ibadethane kapatıldı.” ifadesini kullandı.

Bakanlık, caminin imamını, radikal tebliğ faaliyetlerinde bulunmak, Fransız toplumuna karşı düşmanca tavır almak, Cumhuriyet değerlerine karşı provokatif yorumlarda bulunmak gibi eylemlerle suçluyor.

Fransa’da Cami Kapatmaları

Fransa’da, 2021’in Ağustos ayında yürürlüğe giren “ayrılıkçılık” yasası kapsamında denetim yapılan 99 camiden 23’ü kapatılmış, bir kısmı hakkında da kapatılması için yasal süreç başlatılmıştı.

Ülkede en son, imamının “radikal içerikli vaazlar verdiği” suçlamasıyla İçişleri Bakanı Darmanin’in talimatıyla Aralık 2021’de kapatılan Bilal Camisi ibadet özgürlüğü ve hukukun ihlal edildiği gerekçesiyle mahkeme kararıyla yeniden açılmıştı. Bilal Camisi, El Faruk Camisi’nden sonra ülkede kapatma kararına yapılan itiraz üzerine yeniden açılması kararlaştırılan ikinci cami olmuştu.

Paris yönetimi, Müslümanları hedef aldığı ve ötekileştirdiği gerekçesiyle Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere uluslararası toplum ile sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütlerince eleştiriliyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler