'Başörtüsü'

Avrupa Adalet Divanı: “Şirketler Belirli Koşullar Altında Başörtüsünü Yasaklayabilir”

Avrupa Adalet Divanı'nın kararına göre, işverenler çalışanlarının işyerinde başörtüsü takmasını yasaklayabilecek. Mahkeme böylelikle önceki yıllara ait içtihatları da doğrulamış oldu.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Avrupa Adalet Divanının (AAD) kararına göre şirketler belli koşullarda, çalışanlarının başörtüsü gibi dinî semboller takmasını yasaklayabilecek. Divan, perşembe günü Lüksemburg’da böyle bir tarafsızlık kuralının genel ve ayrım gözetmeksizin tüm çalışanlara uygulanması hâlinde bunun doğrudan ayrımcılık olmadığına karar verdi. Mahkeme böylelikle önceki yıllardaki içtihatlarını doğrulamış oldu.

Kararın Arka Planını Belçika’dan Bir Dava Oluşturuyor

Sosyal konutların idari işlerini yöneten bir şirkette staj yapmak üzere mülakata katılan başörtülü Müslüman bir kadın, mülakatta şirket bünyesinde bir tarafsızlık kuralı olduğu konusunda uyarıldı. Buna göre şirket çalışanlarının dinî, felsefi veya siyasi dünya görüşlerini sözlü olarak ya da kılık kıyafetleriyle göstermemesi gerekiyordu.

Diğer taraftan staj için başvuruda bulunan kadın ise başörtüsünü çıkarmayı reddetti. Genç kadın, bir ay sonra yeniden başvurup şapka gibi başka bir kıyafet takmayı önerdi. Şirket yönetimi ise iş yerinde başı kapatan herhangi bir şeyin takılmasının yasak olduğunu belirterek kendisine staj pozisyonu verilemeyeceğini dile getirdi. Genç kadın dininden ötürü ayrımcılığa maruz kaldığını iddia ederek Avrupa Adalet Divanı’na başvurdu. Avrupa’daki en üst merci olan Divan, genç kadının bir ayrımcılığa uğramadığına karar verdi.

“Kural Kötüye Kullanılmamalı”

Avrupa Adalet Divanı, işverenleri söz konusu kuralı kötüye kullanmamaları için uyarırken böyle bir tarafsızlık kuralının uygun ve gerekli olmadığı durumlarda, meşru bir amaç gütmüyorsa kesin olarak dolaylı ayrımcılık teşvik edebileceğini belirtti. Adalet Divanına göre işverenler, bu kuralın gerçek bir ihtiyaçtan ötürü olduğunu kanıtlamak zorunda. Örneğin şirketler, dini sembollerin açıkça görünür olmasının şirket açısından ne gibi bir dezavantaja yol açabileceğini kanıtlamakla yükümlü. Soyut bir “tarafsızlık ilkesi”ni çalışanların üzerinde uygulama isteği bu anlamda bir firmanın başörtüsü yasağı uygulaması için yeterli değil. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler