'Küresel Gıda Krizi'

Küresel Açlık: “2021’de 830 Milyon İnsan Yetersiz Beslendi”

Küresel Açlık Endeksi'nin 2022 raporu, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Madagaskar ve Yemen'de açlığın endişe verici düzeye ulaştığını gösteriyor.

Fotoğraf: @addkm /shutterstock.com

13 Ekim’de açıklanan 2022 Küresel Açlık Endeksi (GHI) raporuna göre, çatışmalar, iklim sorunları ve Kovid-19 salgını nedeniyle küresel açlık “inkar edilemez derecede vahim” bir durumda.

Küresel Açlık Endeksi Nasıl Hesaplanıyor?

GHI, açlığı küresel, bölgesel ve ulusal düzeylerde kapsamlı bir şekilde ölçmek ve izlemek için tasarlanmış, zaman içinde açlığın çeşitli boyutlarını yansıtan bir ölçüm aracıdır. GHI, açlıkla mücadele konusunda farkındalığı ve anlayışı artırmayı, ülkeler ve bölgeler arasındaki açlık seviyelerini karşılaştırmak için bir yol sağlamayı ve dünyanın açlık seviyelerinin en yüksek olduğu ve açlığı ortadan kaldırmak için ek çabalara en çok ihtiyaç duyulan alanlarına dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.

Her ülkenin açlık skoru, açlığın çok boyutlu doğasını bir arada ele alan dört göstergeyi birleştiren bir formüle göre hesaplanmaktadır: Yetersiz beslenme, çocukların boy ölçümü, çocukların kilo ölçümü ve çocuk ölümleri. Bu dört göstergeyle yapılan formülasyonun ardından, ülkeler 100 puanlık ölçekte sıralandırılıyor: Burada 0 en iyi puanken (açlık yok), 100 ise en kötü skora denk gelmektedir. Açlık skorları akabinde kategorize ediliyor: 9.99 ve altındakiler “düşük”, 10-19.9 baremindekiler “ılımlı”, 20-34.9 aralığındakiler “ciddi”, 35-49.9 “endişe verici” ve 5o ve üzerindekiler ise “aşırı endişe verici” olarak değerlendirilmekte.

830 Milyon İnsan Yetersiz Beslendi

2022 raporunda, mevcut gıda tedarik krizi “Dünyanın karşı karşıya olduğu üst üste binen krizler, küreselden yerele gıda sistemlerinin zayıflıklarını ortaya çıkarıyor ve dünyanın dört bir yanındaki nüfusların açlığa karşı savunmasızlığını vurguluyor.” sözleriyle değerlendirildi.

Endekste dünya ortalaması 18.2 olarak saptandı. Bu ortalama endeksin kategorizasyonuna göre “ılımlı” olarak değerlendirilse de, 2014 ortalaması olan 19.1 skorunun altında.

2021 yılında yaklaşık 830 milyon insanın yetersiz beslendiği belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:

“Büyük bir değişim olmadan, ne bütün dünyanın ne de [açlık problemini yoğun olarak hisseden] 46 ülkenin 2030 yılına kadar GHI endeksinin ölçtüğü düşük açlık skoruna dahi ulaşamayacağı tahmin edilmektedir.”

Küresel Gıda Krizi ve Ukrayna’daki Savaş

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşa da değinen rapor, savaşın küresel gıda, yakıt ve gübre fiyatlarını daha da arttırdığını ve 2023 ve sonrasında daha kötü bir açlık durumuna yol açma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Raporda açlığın beş ülkede ise -Orta Afrika Cumhuriyeti (44), Çad (37.2), Demokratik Kongo Cumhuriyeti (37.8), Madagaskar (38.7) ve Yemen (45.1)- “endişe verici” seviyede olduğu belirtildi. Burundi, Somali, Güney Sudan ve Suriye olmak üzere dört ülkede daha “geçici olarak endişe verici durumda” (35-49.9 skor aralığı) olduğu kaydedildi. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler