Almanya’ya Aile Birleşimi Vizesi ile İltica Kolaylaştırılacak mı?
Almanya'da ülke basınına yansıyan haberlere göre; Avrupa Adalet Divanı'nın taleplerine uygun olarak Almanya aile birleşimi başvurularını daha hızlı bir şekilde işleme alacak.
Alman hükûmeti, gençler ve çocuklar için yapılan aile birleşimi vize başvurularının daha hızlı bir şekilde işleme koyulması talimatını verdiğini açıkladı.
Aile Birleşimi Başvuraları İçin Alınan Kararlar
Avrupa Adalet Divanı’nın (AAD) aile birleşimine ilişkin çeşitli kararlarının gerekliliklerini “mümkün olan en kısa sürede” uygulaması gereken Almanya, ailelerine katılmak için ülkelerini terk etmiş çocukların, gençlerin ve ebeveynlerin vize süreçlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Sol Partinin (Alm. Die Linke) konuyla ilgili soru önergesine yanıt veren federal hükûmet, Dışişleri Bakanlığının geçtiğimiz eylül ayının başında yurtdışı temsilciliklerine şimdiye kadar askıya alınmış olan aile birleşimi başvurularının “mümkün olduğunca öncelikli olarak işleme alınması” talimatını verdiğini belirtti.
Konuyla ilgili ilk haberi yapan Funke Medya grubunun bildirdiğine göre; zaten uzun olan aile birleşimi işlem süresinin daha da uzatılmaması ve Dışişleri Bakanlığı bünyesinde aile birleşimine başvurular için ayrı bir departman kurulması kararlaştırıldı.
İhtilaflı Vize Başvuları Onaylanacak mı?
Ağustos ayının başında Avrupa Adalet Divanı (AAD), Alman makamlarının aile birleşimine ilişkin uygulamalarını hukuka aykırı bularak eleştirmişti. Almanya’ya reşit olmayan refakatsiz çocuk mülteci olarak göç etmiş kişilerin, reşit olduktan sonra ailelerini Almanya’ya getirmelerine izin verilmemesinin altı çizilmişti. Aynı durum, reşit olan ve Almanya’da mülteci olarak tanınan ebeveynlerinin yanına gitmek isteyen çocuklar ya da gençler için de geçerli.
AAD tarafından kesin karara bağlanan davalar nedeniyle Almanya Dışişleri Bakanlığı şimdiye kadar ihtilaflı durumda kalan vize başvurularını onaylama kararı aldı. Yurt dışındaki temsilciliklerinde, hakkında idari karar çıkması beklenen 330 civarı ihtilaflı dosya bulunuyor. Benzer şekilde yargı kararı beklenen 250 civarı dosya olduğu da biliniyor. Alman hükûmetinin, AAD kararlarının nasıl uygulanacağıyla ilgili görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.
Almanya’ya İltica Süreci
Alman yetkililer, reşit olmayan ve refakatsiz mültecilerin iltica başvurularını sekiz aydan fazla bir sürede değerlendiriyor. İltica başvurusunda bulunan gençlerin yaş ortalaması 15 olarak belirtildi. 2018’den günümüze, ilk başvuruları mahkemelerce reddedilen 15 binden fazla çocuğa Almanya’ya iltica hakkı verildi.
Sol Parti’nin mülteci politikası sözcüsü Clara Bünger, Funke-Zeitung’a verdiği demeçte, hükûmet tarafından atılan adımları memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Yine de, federal hükûmetin aile birleşimindeki sorunları ve meşakkatleri yıllardır reddetmesi nedeniyle çok fazla kişinin etkilendiğini ve zarar gördüğünü ifade etti. Korunmaya muhtaç refakatsiz çocuk mültecilerin, yıllarca hukuka aykırı bir şekilde ebeveynlerinden ayrı tutulduğunu ve ebeveynlerin çocuklarını yanlarına alma haklarının ellerinden alındığını hatırlattı. Bünger, yaşanan insan hakları ihlalleri için bir tür “tazminat veya telafi”nin gündeme alınması gerektiğini söyledi. (P)
Ben aile birleşimi yaptım süre çok uzun 6ay olmasına rağmen kimseden ses yok zaten burda maddi manevi psikolojik çöktük bide sınav var onuda geçemedik ne yapmamız lazım çok zor durumdayız lütfen sesimizi duyun
Arkadaşlar marokodan evliyim eşimi yanıma almam için dil kursuna gönderdim her defasında kaybetti bunun bir yolu çözümü yokmu lütfen bileği verin