'Myanmar'

BM: “Mülteciler Myanmar’a Zorla Geri Gönderilmemeli”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Myanmarlı sığınmacıların insani krizin devam ettiği ülkelerine zorla geri gönderilmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, BM aracılığıyla Malezya’ya sığınan 2 Myanmarlının 6 Ekim’de zorla sınır dışı edilmesine değindi. Myanmarlıların askeri darbe sonrası şiddet, istikrarsızlık ve ekonomik krizle mücadele ettiğini vurgulayan Türk, “Şu an kimseyi Myanmar’a gönderme zamanı değildir.” dedi.

Türk, başka ülkelere sığınma talebinde bulunan çok sayıda aktivist ve Myanmar ordusundan kaçanların, ülkelerine dönme durumunda büyük risk altına gireceğinin altını çizdi. Myanmar’daki insani krizin giderek derinleştiğini kaydeden Türk, “Bu durumda ülkelerin, insanları acı ve tehlikenin içine göndermeyerek, bu kişilere yasal statü vermesi hayati önem taşımaktadır.” çağrısında bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinden 25 Ekim’de yapılan açıklamada, son iki ayda yüzlerce Myanmarlının Malezya’dan kendi istekleri dışında sınır dışı edildiği bildirilmişti.

Bangladeş’teki Mülteci Kampında Yaşananlar

Geçtiğimiz aylarda Bangladeş hükûmetinin de Myanmar’dan gelmiş Arakanlı mültecileri geri göndermeyi düşündüğü uluslararası basın organlarına yansımıştı. Son olarak; 27 Ekim’de Bangladeş’in Cox Bazar bölgesindeki kampta, 2 Arakanlı Müslüman’ın (Rohingya) daha öldürüldüğü bildirildi. Bölge yetkilisi Ishtiaque Shahriar, yaptığı açıklamada, 17 numaralı mülteci kampında, 40 yaşındaki Ayat Ullah ve 35 yaşındaki Yasin’in silahlı bir grup tarafından öldürüldüğünü aktardı.

Shahriar, bölgede güvenlik önlemlerinin artırıldığını ve katillerin yakalanması için polisin operasyon başlattığını ifade etti. Kurbanlardan birinin olay yerinde, diğerinin ise kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği kaydedildi. Emniyet ve Arakanlı Müslümanlara göre, söz konusu cinayetin arkasında, Arakan ordusunun olduğu tahmin ediliyor.

Resmî verilere göre, son 5 yılda 120’nin üzerinde Arakanlı Müslüman, kaldığı kamplarda öldürüldü. 16 Ekim’de, yine aynı mülteci kampında, 2 Arakanlı Müslüman lider, bir grup çete üyesinin bıçaklı saldırısında hayatını kaybetmişti.

Arakanlı Müslümanlara Etnik Temizlik ve Askeri Darbe

Arakan’da 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine yükseldi. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime el koymuştu. Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1800’ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi halen içeride tutuluyor.(AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler