'Almanya'

Başbakan Scholz, Vatandaşlık Yasasında Reform Sözünü Tekrarladı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinde daha kapsayıcı ve demokratik bir toplum inşası için vatandaşlık ve göç yasalarında reform yapma vaadini yineledi.

Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

Berlin’de düzenlenen “Göç ülkesi Almanya” konulu toplantıda konuşan Başbakan Olaf Scholz, koalisyon hükûmetinin daha kapsayıcı ve demokratik bir toplum inşa etmek için yasaları modernize etmeyi planladığını belirtti.

9 milyon kişinin uzun yıllardır Almanya’da yaşıyor ve çalışıyor olmasına rağmen Alman vatandaşlığına sahip olmadığını vurgulayan Scholz, bu göçmenlerin Alman ekonomisine ve toplumuna önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Scholz, “Örneğin sağlık sektöründe, Almanya’daki doktorların yaklaşık dörtte biri burada doğmamıştır, göçmen kökenlidir. Benzer şekilde hemşirelerin, hasta bakıcıların üçte biri göçmen kökenlidir.” dedi.

Şansölye, planlanan vatandaşlık yasası reformunun göçmenlerin Alman vatandaşı olmalarını kolaylaştıracağını, entegrasyonu ve siyasi katılımı arttıracağını söyledi.

Çifte ve Çoklu Vatandaşlık Mümkün Olacak

Fransız yazar Ernest Renan’ın “nasıl bir ulus?” kitabına atıfta bulunan Olaf Scholz, “Burada sürekli olarak yaşayan ve çalışan bir kişi aynı zamanda seçme ve seçilme hakkına da sahip olmalı, kökeni, ten rengi veya dini inançları ne olursa olsun tüm hak ve yükümlülükleriyle ülkemizin bir parçası olmalıdır.” diye konuştu.

Scholz ayrıca, planlanan reformların göçmenlerin çifte vatandaşlığa veya çoklu vatandaşlığa sahip olmalarını sağlayacağının altını çizdi.

Hamburg Belediye Başkanı olduğu dönemde vatandaşlığa kabul törenlerinde her zaman çok duygulandığını aktaran Scholz, Alman vatandaşı olmak için köken ülke vatandaşlığından vazgeçme konusunda neden ısrar edildiğini hiçbir zaman anlamadığını belirtti.

Almanya’da güncellenmesi planlanan vatandaşlık yasası ülkedeki en kalabalık yabancı nüfusu oluşturan Türkleri de yakından ilgilendiriyor. Alman vatandaşı olabilmeleri için Türk vatandaşlığından çıkmaları gereken Türkler yeni yasanın çıkması halinde Türk vatandaşlığını bırakmadan Alman vatandaşlığını alarak çifte vatandaş olabilecekler.

Yeni Vatandaşlık Yasası

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Maximilian Kall, geçtiğimiz hafta Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, İçişleri Bakanlığında Vatandaşlık Yasası’nın modernizasyonuna ilişkin bir yasa tasarısı üzerinde çalışıldığını ve çalışmaların neredeyse bittiğini açıklamıştı.

Yeni Vatandaşlık Yasası ile ülkede yasal olarak 5 yıl yaşayan yabancılara Alman vatandaşlığına geçme hakkının tanınacağı belirtiliyor. Göçmen kökenli ebeveynlerden birinin yasal olarak 5 yıl boyunca Almanya’da yaşaması durumunda bu ebeveynlerin ülkede doğan çocukları otomatik olarak Alman vatandaşlığı alabilecek. Yabancıların Alman vatandaşlığına geçişlerde kendi vatandaşlığından vazgeçme zorunluluğu da ortadan kaldırılarak çifte vatandaşlığın birçok durumda mümkün olması sağlanacak.

67 yaş üstünde olan ve misafir işçi olarak ülkeye gelenler için yazılı sınav zorunluğu kaldırılacak ve bu kişilerin Alman vatandaşlığı almaları için sözlü iletişim sağlamaları yeterli görülecek.

Uzmanlar, tasarının yasalaşması durumunda yaklaşık 2 milyon yabancı ülke vatandaşının bu uygulamadan yararlanabileceğini öngörüyor.

Bakanlar Kurulunun hazırlanan yasa tasarısını kabul etmesinin ardından Federal Meclis’e sevk edilerek yasalaşması bekleniyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler