'Bürgergeld'

Hartz IV’ün Yerini Alacak Halk Ödeneği Eleştirilerin Odağında

Almanya’da 2023 itibarıyla yürürlüğe girecek olan halk ödeneği, muhalefet partileri tarafından çalışan nüfusa yapılan bir haksızlık olarak lanse ediliyor. Peki, bu iddialar ne kadar doğru?

Fotoğraf: Janet Worg - Shutterstock.

Almanya’da 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe girecek ve Hartz IV’ün yerini alacak olan “halk ödeneği” (Alm. Bürgergeld) ile ilgili tartışmalar hâlâ devam ediyor. Muhalefet, halk ödeneği alacak olan işsizlerin eline, aylık brüt 2500 avroya çalışan bir kişiden daha fazla geçeceğini ifade ediyor.

Hükûmet ise, Harz IV adıyla bilinen sosyal yardım ödeneğindeki adaletsizliklerin giderildiğini ve asıl sorunun halk ödeneği miktarlarının  olmadığını açıkladı. Hükûmete göre esas sorun, bazı iş kollarında insanların ağırlıklı olarak düşük ücretli olarak çalıştırılması.

Muhalefet Partileri “Çalışanların Cezalandırıldığını” Düşünüyor

İktidar ortakları koalisyon sözleşmesindeki vaatlerini yerine getirdiklerini ileri sürerken, muhalefet partileri çalışanların dolaylı olarak cezalandırıldığı ve işsizliğe özendirildikleri görüşüne sahip.

Partisi hükûmetle anlaşmasına rağmen Hristiyan Sosyal Birliği Partisi (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, yeni uygulanacak olan sosyal yardım ödeneğinin kapsamını ve içeriğini sert bir biçimde eleştirdi. Twitter hesabından görüşlerini paylaşan Söder, halk ödeneğini “Bu ödenek trafik lambası koalisyonu hükûmetinin verdiği yanlış bir sinyaldir. Sosyal olarak adaletsiz olmanın yanı sıra çalışan nüfusu dezavantajlı duruma düşürmektedir. Bizim için gayet net olan, verilen performansın değerinin ödenmesi gerektiğidir.” sözleriyle eleştirdi.

Saksonya Eyaleti Başbakanı Michael Kretschmer (CDU), daha önce verdiği bir demeçte, halk ödeneğinin yürürlüğe girmesinin ardından 2 bin 500 avro brüt ücret alan bekar bir kişinin, halk ödeneği alan bir işsizden daha az kazanacağını söylemişti. Ancak konunun uzmanları, Kretschmer’in yaptığı bu açıklamadaki karşılaştırmanın doğru olmadığı ve dezenformasyon içerdiğini söylüyor. Zira bu ve benzeri görüşler, işsizlerin kira ve enerji masraflarının tamamen devlet tarafından karşılandığı varsayımına dayanıyor. Aynı zamanda düşük gelirli vatandaşların faydalanabildiği sosyal yardımlarla birlikte bir takım vergi indirim ve muafiyetlerini hesaba katmıyor.

Halk Ödeneğinin Kapsamı

1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan halk ödeneği tek başına yaşayanlar için 502 avro olarak ödenecek. Ancak aynı evde yaşayan diğer kişiler için de ödeme yapılacak. Buna göre aynı evdeki eş için 452 avro, 25 yaşın altındaki çocuk için 402 avro, 14-17 yaş arası çocuk için 420 avro, 6-15 yaş arası çocuk için 348 avro ve 5 yaş ya da altındaki çocuk için ise 318 avro ödenecek.

Ödenek alanların, aldıkları yardımın yüzde 30’una kadar ek gelir kazanma hakkı olacak. Ayrıca ödenekten faydalanma kriteri olarak; aldıkları yardımın ilk yılında yalnız yaşayan yetişkinlerin 40 bin avroluk ve aynı hanede yasayan diğer her kişinin ise 15 bin avroluk azami varlığa sahip olabilecekleri açıklandı.

Sosyal yardım dernekleri ve Sol Parti (Die Linke), açıklanan bu miktarları yeterli görmemiş, Almanya’daki enflasyon ve geçim standartları dikkate alındığında bu miktarın en az 700 avro seviyesinde olması gerektiğini açıklamışlardı. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler