'Hartz IV'

Almanya’da “Halk Ödeneği” Miktarları Belli Oldu

Almanya’da sosyal yardım ödeneği, "halk ödeneği"ne dönüşüyor. Tek kişilik yardım aylık miktarının 502 avro olacağı belirtildi ve aileler için belirlenen miktarlar da açıklandı.

Fotoğraf: @DesignRage / shutterstock.com

Almanya’da Hartz IV olarak bilinen sosyal yardım ödeneği, yıl başından itibaren “halk ödeneği”ne (Alm. Bürgergeld) dönüştürülecek. Yasaya göre, vatandaşlık ödeneğinin miktarı 502 avro olarak belirlendi.

Hükûmetin öngördüğü 502 avroluk halk ödeneği, sosyal yardım dernekleri ve Sol Parti (Die Linke) tarafından ise yeterli görülmedi. Sosyal yardım dernekleri ve Sol Parti, yeni ödeneği Almanya’daki enflasyon ve geçim standartları dikkate alındığında en az 700 avro seviyesinde olması gerektiğini açıkladılar.

Aile Üyelerine Ödenecek Miktarlar

1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan vatandaşlık ödeneği tek başına yaşayanlar için 502 avro olarak ödenecek. Ancak aynı evde yaşayan diğer kişiler için de ödeme yapılacak buna göre:

Aynı evdeki eş için: 452 avro. 25 yaşın altındaki çocuklar için: 402 avro. 14-17 yaş arası çocuklar için: 420 avro. 6-15 yaş arası çocuklar için: 348 avro. 5 yaşına kadar olan çocuklar için ise 318 avro ödenecek.

Hartz IV Cezaları Kaldırılmıştı

Geçtiğimiz mart ayında Hartz IV sosyal yardım ödeneği şartlarını yerine getirmeyenlere uygulanan para kesme cezasını sonlandırma kararı alınmıştı. Hartz IV sosyal yardım ödeneği alanlara uygulanacak olan para kesme cezasının asgari geçim seviyesini tehlikeye atacağı gerekçesi ile kaldırılmasını istemesinden sonra Hartz IV ödemelerini yapan Federal İş Ajansı, cezalandırmayı gecici bir süre için ertelemişti.

Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, alınan bu kararla birlikte olarak, “halk ödeneği” uygulamasının başlayacağını duyurmuştu. Bu ödemeyi alanlara yönelik de çeşitli yaptırım ve para kesme cezası söz konusu olacağı belirtilmişti. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#2

*Tüm alanları doldurunuz

  • Ivan Asenov
    2024-02-28 21:36:53

    Isim yok yardim istem yanizim

  • Ivan Asenov
    2024-02-28 21:36:27

    Isim yok paraya ihtiyacim var

Son Yüklenenler