'Aşırı Sağ'

Almanya Yeni Bir Irkçı Şiddet Dalgasıyla Mı Karşı Karşıya?

Almanya'da siyasi saikle işlenen suçların sayısı, 2021 yılında gösterdiği artışla rekor kırdı. Son haftalarda ülkeye gelen sığınmacıların kabul edildiği binaları hedef alan saldırılardan hareketle, ülkede yeni bir sağcı şiddet dalgası olmasından endişe ediliyor.

Fotoğraf: @geogif / shutterstock.com

Son bulgulara göre, Almanya’da ırkçı ve sağcı saiklerle işlenen suçların sayısında bir artış söz konusu. Saksonya ve Thüringen eyaletlerindeki mağdur danışma merkezleri ve toplum örgütleri, aşırı sağcı şiddet suçlarının artışı konusunda uyarıyor.

Yeni Bir Irkçı Şiddet Dalgasından Korkuluyor

Thüringen’deki mağdur danışma merkezi biri olan Ezra’dan Franz Zobel, dün günü yaptığı çevrimiçi konuşmada, birkaç haftadır şiddet olaylarında “aşırı bir artış” gözlemlendiğini söyledi ve Doğu Almanya’daki bir hareketlilik olduğuna dikkat çekti.

Zobel, 3 Ekim’de binlerce kişinin sokaklara döküldüğü Gera’daki bir gösteriyi örnek olarak gösterdi. “Özgür Thüringen ve İmparatorluk Vatandaşları (Alm. Reichsbürger) hareketleri ve AfD destekçileri gibi sağcı, muhafazakar, orta sınıftan aşırı sağcı aktörlere kadar uzanan tehlikeli, saldırgan, sağcı bir ittifak”ın kendini gösterdiğini ifade etti.

Saksonya’daki mağdur danışma merkezi olan RAA‘dan Robert Kusche ise, Saksonya ve Mecklenburg-Vorpommern’deki mülteci barınaklarına yapılan saldırılar gibi mültecilere yönelik şiddet eylemlerine dikkat çekti. Kusche, “Bu sadece bir şeyleri ateşe vermek değil, aynı zamanda failler kasıtlı olarak insan hayatlarının ölümünü de hesaba katıyor.” sözleriyle endişesini dile getirdi.

Siyasi Suçların Sayısı Yeni Bir Zirveye Ulaştı

2021’de siyasi saikli suçlara ilişkin rakamların arkasında rahatsız edici bir gelişme olabilir. Federal Kriminal Dairesi, 55 bin 48 işlenen suç sayısının 2000’lerin başından beri kaydı tutulan bu alandaki istatistikler için yeni bir rekor olduğunu açıklamıştı. Açıklanan verilere göre; bu suçların sayısı, bir önceki yıl olan 2020’ye göre yüzde 23’lük bir artış gösterdi.

Siyasi saikli şiddet suçlarının sayısı ise, aynı dönemde, yüzde 16 artarak 3 bin 889 vakaya ulaştı. Federal Kriminal Dairesi Başkanı Holger Münch’e göre; veriler “artan toplumsal gerilimleri ve bunun sonucunda nüfusun bazı kesimlerinde ortaya çıkan kutuplaşma ve radikalleşme eğilimlerini” yansıtmakta.

Suçların yaklaşık dörtte üçü mülke zarar verme, propaganda yayma, hakaret ve halkı kışkırtma motiflerini taşıyor. Şiddet içeren suçlar ise yaralamadan cinayete kadar uzanıyor. Bu suçlardan ötürü bin 426 kişinin yaralandı ya da sağlığı kötü anlamda etkilendi. Dikkat çekici bir başka husus ise, Yahudi karşıtlığı içeren suçların yüzde 29’luk büyük bir artışla 3 bin 27’e rakamına ulaşması. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler