'Aşırı Sağ'

Kundaklandığı Düşünülen Mülteci Yurdunda Gamalı Haç Bulundu

Almanya'daki bir mülteci yurdunda yangın çıktı ve olay mahallinde gamalı haç grafitileri bulundu. Yetkililer, bunun bir kundaklama olduğu fikrinde ve olayın siyasi arka planının araştırılması gerektiğini düşünüyor.

Fotoğraf: @Edoardo B - shutterstock.com

19 Ekim akşamı Wismar şehri yakınlarındaki Groß Strömkendorf’ta bir mülteci yurdundaki çıkan yangının kundaklama nedeniyle gerçekleştiği düşünülüyor. Rostock Emniyet Müdürlüğü’nün sonraki gün yaptığı açıklamaya göre müfettişler, olay yerindeki gamalı haç bulguları nedeniyle yangına dair siyasi bir arka plan olabileceğinden şüpheleniyor. Yangını Devlet Güvenlik Servisi bünyesindeki bir müfettişin soruşturduğu aktarıldı.

Siyasetçiler olaya dehşetle tepki gösterdi. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), Berlin’de yaptığı açıklamada, yangını korkunç bir gelişme olarak nitelendirdi:

“Putin’in bizimle olan savaşından kaçıp Almanya’ya sığınan insanlar alevlerden kurtarılmak zorunda kaldı.”

Gamalı Haç Grafitileri Bulundu

Yangın sırasında, aralarında dört çocuk ve gencin de bulunduğu 14 Ukraynalı mülteci konaklama yerinde bulunuyordu. Tesiste görevli olan 3 kişinin de yangın sırasında orada olduğu belirtildi. Yagında kimse yaralanmadı.

Yangın çarşamba akşamı geç saatlerde eski bir otel binasında faaliyet gösteren mülteci yurdunun dışından fark edildi ve çatıdaki alevlere binadaki görevliler tarafından yangın söndürme tüpleriyle müdahale edildi. Mecklenburg-Vorpommern İçişleri Bakanı Christian Pegel (SPD), dün sabah yangın mahalline yaptığı ziyaret sırasında, günü binada gamalı haç grafitileri bulunduğunu belirtti.

Mecklenburg Vorpommern Eyaleti Başbakanı Manuela Schwesig (SPD) ise, savaştan kaçan insanların korunmaya ve desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı ve kışkırtma ve şiddete müsamaha etmeyeceklerini söyledi.

Schwerin eyalet parlamentosundaki SPD meclis grubunun başkanı olan Julian Barlen, Lichtenhagen ve Mölln‘deki acı verici olayların 30 yıl sonrasında, alandaki gamalı haç bulgularının “çok karanlık zamanlar”a dair anıları hatırlattığını söyledi. Soruşturma kapsamında, eski otel binasında bulunan, gamalı haç grafitilerinin Groß Strömkendorf’taki yangın arasında bir bağlantı olup olmadığının araştırılması bekleniyor.

“Temel Değerlerimize Yönelik Bir Saldırı”

Groß Strömkendorf’un bağlı olduğu Blowatz’ın Belediye Başkanı Tino Schmidt (SPD), şu ana kadar bölgede aşırı sağcı ideoelojik saiklerle bu yangının kundaklandığına dair herhangi bir işaret bulunmadığını söyledi. Ukrayna’daki savaştan kaçan mültecilerle iyi ilişkilerinin olduğu belirten Schmidt, eski otelde binasında zaman zaman Ukrayna’dan 170 kadar kişi ağırlandığını ve tesisten sorumlu olan Alman Kızıl Haçı (DRK) ve mültecilerin eğlenceli bir yaz partisi yaptığını dile getirdi.

Rostock Emniyet Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Michael Peters, olaya tepki gösterdi:

“Mültecilere ya da onların barınmasına yönelik her saldırı aynı zamanda temel değerlerimize yönelik bir saldırıdır. Böyle bir saldırı şok edici ve aynı ölçüde kabul edilemez.” (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler